A mobiltelefonok képesek lehetnek a jövőben önálló POS terminálként üzemelni, a fejlesztés hónapokon belül debütálhat.

Az iPhone-okban a mobilos fizetési lehetőség nem túl hamar valósult meg, és az NFC használatát a vállalat a mai napig eléggé szigorúan kezeli. De most úgy tűnik, hogy készen áll arra, hogy még többet hozzon ki ebből. Friss pletykák szerint önálló POS terminállá lehet majd alakítani az iPhone-okat.

A Bloomberg információi szerint az Apple megoldást nyújthat majd arra, hogy az okostelefonok magukban képesek legyenek bankkártyás fizetéseket bonyolítani úgy, hogy ebben az esetben az iPhone játssza a POS szerepet. A Point of Sale terminál az, ami megvalósítja a kártyák leolvasását és a hálózati kapcsolat révén a tranzakciók lebonyolítását is.

Manapság már nagyon sok cégnek van szüksége POS terminálra, az Apple pedig talán ebben szeretne segíteni a vállalkozásoknak. A POS terminálok beszerzése és üzemeltetése egy kis- és középvállalkozás, vagy akár egy mikrovállalkozás számára akár aránylag komoly kiadást is jelenthet. Ha azonban az Apple tényleg megvalósítja ezt a lehetőséget, onnantól az érintésmentes fizetéseknek a bonyolítása egy iPhone mellett gyerekjátékká válna.

Azt azért ki kell emelni, hogy itt csak az NFC technológia az adott, szóval tényleg kizárólag az érintésmentes fizetésre alkalmas eszközöket lehetne lehúzni vele, ami azért még sokszor jelenthetne hátrányt. Továbbá fontos itt, hogy a szolgáltatásnak megfelelő biztonságot kell nyújtania. Erre különösen kell ügyelni, bízunk abban, hogy ezzel az Apple is tisztában van, és gondoskodik majd a megfelelő védelemről.

Az egyébként már nem új, hogy egy mobiltelefont kártyaleolvasóként lehessen használni fizetésnél, de az ilyen fintech rendszereknél a tranzakciónak a lebonyolítása általában egy harmadik féltől származó eszközre maradt. Legtöbbször Bluetooth-on csatlakoznak a „hagyományos” POS terminálhoz a készülékek, több gyártó is biztosíts erre módot. A Samsungnak viszont van POS funkciója már 2019 óta, és meglehetősen komoly egybeesés van a dél-koreaiak fejlesztése és aközött, amivel az Apple készülhet.

Legalább 2020 óta dolgozhat ezen a funkción az Apple, akkor vásárolta fel ugyanis a Mobeewave nevű vállalatot, ami okostelefonos POS platformok fejlesztésén dolgozott. A cég korábban együttműködött a Samsunggal is. A kanadai vállalat segített megvalósítani a Samsung POS szolgáltatást, ami a leírása alapján fizetési terminált tud csinálni a támogatott Galaxy mobilokból. Itt sincs szükség semmilyen további hardverre, csak be kell írni a fizetés összegét, lehúzni az NFC-s kártyát vagy mobilt, és máris megtörténhet a számla kiegyenlítése. Itt a biztonságról a Knox gondoskodik.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Apple milyen formában vezeti majd be ezt a fejlesztést. Talán az Apple Pay része lesz, de az sem elképzelhetetlen, hogy már egy nagyobb fizetési ökoszisztéma kiépítésében gondolkodik a vállalat. A beszámoló szerint a Mobeewave alkalmazottjai egyébként az Apple fintech részlegén dolgoznak már a felvásárlás óta.

Az Apple a következő hónapokban vetheti majd be a POS terminál funkciót. Állítólag egy szimpla szoftverfrissítés elegendő lesz ahhoz, hogy ez megjelenjen. Az iOS 15.4 első bétája most került ki, de abban még nincs ennek nyoma, talán az iOS 16 egyik fontos fejlesztése lehet ez, ha megvalósul.

Forrás: ipon.hu / reuters.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 878 974 megtekintés

Videó: 49 058 036 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053566

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh