Meredek napi drágulással soha nem mért magasságba emelkedett szerdán Londonban a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, annak nyomán, hogy az aznapi athéni zavargások miatt erősödtek a görög konszolidációs program végrehajthatóságával kapcsolatos piaci félelmek.

Szerdán több tízezren tüntettek Athénban a megszorító intézkedések ellen, és a tömeg összecsapott a könnygázgránátokat bevető rendőrséggel. Ezzel egy időben 24 órás általános sztrájk is kezdődött.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a szerdai késői londoni kereskedésben hatalmas, 120 bázispontos napi emelkedéssel 1725 bázisponton járt. Ez rekord CDS-díjszabás Görögország esetében.

A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon immár több mint 1,7 millió euró minden 10 millió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

A CMA számítási modellje szerint a Londonban szerdán kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 76 százalékos - vagyis több mint háromnegyedes - halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztés képtelenné válását ötéves távlatban.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztés képtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

A szerdai görög CDS-árazások például azt mutatják, hogy a piac Görögországot most hat és félszer kockázatosabb adósnak tartja Magyarországnál, a szerdai késői kereskedésben ugyanis valamelyes emelkedéssel 265 bázispont - tízmillió euró magyar államadósságra 265 ezer euró - környékén mozgott Londonban a magyar CDS-díjszabás.

A CMA nemrégiben összeállított legfrissebb kimutatása szerint Görögország változatlanul a világ legkockázatosabb adósa. A cég idei első negyedévi listáján Görögország megtartotta az előző negyedévben Venezuelától átvett első helyét a törlesztési leállástól leginkább fenyegetett államadósok sorában.

A görög adósságkockázat megítélését jelzik a legutóbbi hitelminősítői lépések is.

A hét elején a Standard & Poor's agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" szintre süllyesztette Görögország hosszú távú államadós-besorolását.

Az S&P lépése nyomán jelenleg Görögországé a világ legrosszabb szuverén adósosztályzata.

A Standard & Poor's azzal a véleményével indokolta a leminősítést, hogy jelentősen megnőtt a kockázata a görög adósságszolgálat időbeli és maradéktalan teljesítésében bekövetkező többszöri késedelemnek.

A hónap elején egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service hasonlóan agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a szintén mélyen spekulatív "Caa1" szintre süllyesztette Görögország államadósi besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy legalább 50 százalékos a kockázata Görögország törlesztés képtelenné válásának.

A Moody's "Caa1"-es besorolása az S&P módszertanában "CCC plusz"-nak felel meg, vagyis a Standard & Poor's most egy fokozattal rosszabb osztályzatot tart érvényben Görögországra, mint a Moody's.

A "CCC" besorolás azt jelenti, hogy Görögország adósosztályzata a Standard & Poor's nyilvántartásában immár nyolc fokozattal alacsonyabb a befektetési ajánlású alapszintnél, a "BBB mínusz"-nál. Az S&P mások mellett Magyarország szuverén adósságát is "BBB mínusz" szinten tartja nyilván, vagyis a görög adóskockázati besorolás jelenleg nyolc fokozattal rosszabb Magyarországénál e hitelminősítő listáján.

Forrás: MTI

Korábbi hírünk a görög válságról itt olvasható: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 55 154 004 megtekintés

Videó: 32 713 604 megtekintés

Látogatók

Összesen5521080

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh