A kínai külügyminiszter-helyettes a hét végén hivatalában személyesen is kifejezte országa "határozott tiltakozását" az Egyesült Államok pekingi missziója helyettes vezetőjének, amiért Washington bírálta Kínát a dél-kínai-tengeri katonai helyőrség létrehozása miatt.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken úgy vélte, Kína növelte a feszültséget a térségben, amikor a vitatott hovatartozású, de Kína által felügyelt Paracel-szigetek Szansa (Sansha) városában katonai helyőrség létesítéséről döntött, s emiatt kifejezte az Egyesült Államok aggodalmát.

Peking visszautasította az amerikai állásfoglalást, és elégedetlenségének adott hangot, amikor Csang Kun-seng (Zhang Kunsheng) a külügyminisztériumba kérette Robert Wangot, az amerikai nagykövetség második emberét.

Csang szerint az amerikai diplomácia "figyelmen kívül hagyta a tényeket, összekeverte a helyest a helytelennel, rendkívül rossz üzenetet küldött, s ezzel nem segíti az érintett feleket abban, hogy "fenntartsák a békét és a stabilitást a Dél-kínai-tengeren és az ázsiai és csendes-óceáni térségben". Egyúttal sürgette Kína szuverenitásának és területi integritásának őszinte tiszteletben tartását.

A hét végén több hivatalos kommentár, nyilatkozat és közlemény is megjelent a kérdésben Kínában. Csin Kang (Qin Gang) külügyi szóvivő például Kína megfellebbezhetetlen szuverenitását hangoztatta a Nansa(Nansha)-szigetek (Paracel-szigetek) és a hozzájuk tartozó vizek felett és megerősítette, Kínának jogában állt azok közigazgatását magasabb szintre emelni.

Peking nehezményezte, hogy az Egyesült Államok nem vesz tudomást arról, hogy más országok olaj és gázkitermelésbe kezdtek a vitatott területeken, olyan törvényt fogadtak el, amelyben egyoldalúan a magukénak mondják ki a szigeteket, vagy kínai halászokat fenyegettek hadihajókkal. Csin szerint a washingtoni megnyilatkozás ellentétes azzal az ígérettel, hogy az Egyesült Államok nem foglal állást a kétoldalú területi vitákban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 700 519 megtekintés

Videó: 48 911 611 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024481

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh