16 ország fái versenyeztek egymással idén az Európai Év Fája címért, összesen több mint 285 000 szavazatot gyűjtve a februárban zajló online szavazáson. A Magyarországot képviselő kaposvári Szabadságfa a 8. helyet szerezte meg.

A csehek erdei fenyője, Az elárasztott falu őre nyerte el az Európai Év Fája címet 2020-ban: 47 226 szavazatot zsebelt be a versenyen, a riválisait messze lekörözve. Az ezüstérem Horvátországba került, ahol a gingkófa Daruvárból 28 060 szavazatot kapott, a harmadik helyezett pedig a Magányos nyár lett Oroszországból, 27 411 szavazattal. Az idei versenyen összesen 285 174 szavazatot gyűjtöttek a jelölt fák. A koronavírus-járvány következtében, az európai határok lezárása miatt a hagyományokkal ellentétben az eredmények bejelentése idén internetes csatornákon történt: a díjátadásról készült felvétel megtekinthető a treeoftheyear.org oldalon.

Magyarországot a kaposvári Szabadságfa képviselte, amely 2019, októberében 4431 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. Az európai versenyen 16 093 szavazattal a 8.helyet szerezte meg. A kocsányos tölgy a Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán áll, a helyiek Szabadságfa néven ismerik. A fát 1929. április 18-án, épp 90 évvel ezelőtt ültették az 1927-ben átadott iskolaépület udvarán.

A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határról, az Írott-kőről került Kaposvárra, s az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették. Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a „nagy tölgyfa”, hisz az iskolai ünnepségek, évnyitók, évzárók helyszíne az udvar, ahol a fa áll. Időről időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapták emlékül.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy erősítse a fák és az emberek közötti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet kulturális és természeti értékeinkre. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk a helyi közösségekkel. A versenybe ugyanis olyan egyedeket lehet nevezni, melyek fontosak a körülöttük élők, a helyi közösség számára: találkozási pontot kínálnak vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.

A magyarországi vetélkedő az európai eredmény hirdetés után indul: 2020-ban március 21-től, az Erdők nemzetközi napjától egészen május 10-ig, a Madarak és fák napjáig jelölheti kedvenc fáját (vagy fáit) bárki - magánszemélyek, iskolák, civil szervezetek, önkormányzatok - fényképpel és a fához fűződő történet leírásával. Az Ökotárs szakmai zsűrije dönti el, hogy a jelöltek közül mely fák jussanak a döntőbe, melyekre a közönség szavazhat az ősz elején esedékes nyilvános versenyben. Minden egyes jelölt fának van esélye idén a cím elnyerésére!

A nemzetközi versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 16-ra emelkedett. A versenyhez folyamatosan várják a további csatlakozó országokat Európából.

Forrás: Az év fája

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 385 megtekintés

Videó: 48 297 098 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920377

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh