Az USA azzal vádolja a Belvnyespromszerviz fehérorosz üzemet, hogy fegyvert szállít Szíriába. Minszk teljesen alaptalannak nevezte a gyanúsítgatást, a szankciók életbe léptetését pedig úgy értelmezi, hogy ezzel nyomást akarnak gyakorolni Fehéroroszországra, amely pedig a szíriai konfliktus békés rendezése mellett száll síkra.

Ugyanakkor moszkvai diplomáciai hírforrások azt állítják, hogy a Nyugat nehézfegyverzetet kíván szállítani a szíriai ellenzéknek. Hollandiában a „Szíriai barátai” csoport tagjai is a szíriai ellenzék katonai támogatásának fokozására szólítottak fel.

Egyszóval, a Nyugat hangsúlyozza álláspontját a szíriai kérdésben – véli Szergej Gyemigyenko, a Stratégiai Becslések és Elemzések Intézetének szakértője.

„Az amerikaiak nem mondtak semmi újat. De nem csak ők, hanem a világközösségnek az a része is, amelyik Basar al-Aszad rendszere megdöntése mellett száll síkra. Az ellenzéket támogatni fogják a konfliktus politikai rendezése fontosságának hangoztatása mellett.”

A Közel-Kelet Intézet elnöke, Jevgenyij Szatanovszkij véleménye szerint ez az Egyesült Államok kettős mércéje politikájának példája.

„A fő feladat al-Aszad megbuktatása. Ennélfogva nem vesznek tudomást semmiről, ami az ellene fellépő fegyveresek és terroristák segítségére szolgálhat, és szankciókkal sújtanak mindent, ami a kormánycsapatok segítségére szolgálhat.”

Adott helyzetben Moszkva újból hangsúlyozta a szíriai válság politikai rendezésének fontosságát és a külső erők beavatkozásának megengedhetetlenségét. Ezt az álláspontot megerősítette Mihail Bogdanov külügyminiszter is Szíria moszkvai nagykövetével, Rijad Haddaddal rendezett találkozóján. A követ a maga részéről köszönetét nyilvánította Oroszországnak a szíriai népnek nyújtott humanitárius segélyért. Pénteken reggel az orosz katasztrófavédelmi tárca repülőgépe konzerveket és gyermektápszert szállított Damaszkuszba. A repülőgéppel összesen 38 tonna humanitárius segély érkezett.

Friss hírek szerint a szíriai kormányerők befejezték Damaszkusz déli kerületének fegyveresektől való megszabadítását – közölte a SANA hírügynökség.

A főváros peremkerületeinek megtisztítása majdnem egy hetet vett igénybe. A szíriai hírügynökség szerint mintegy 1500 terrorista rejtőzködött ott. Az utcai harcok során több mint 150 bandatagot öltek meg, több száz fegyverest letartóztattak, köztük külföldi zsoldosokat is.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 708 067 megtekintés

Videó: 48 921 542 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026173

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh