A szabad internet az idén is utópia a világ számos országában. Ez derült ki a Freedom House nevű szervezet Freedom of the Net című jelentéséből.

Az információkhoz való korlátlan hozzáférés, a szabad véleménynyilvánítás és az akadálytalan online véleménycsere a világ bizonyos részein még mindig csak vágyálom több millió felhasználó számára. A Freedom House a legújabb jelentésében megállapította, hogy egyre inkább megfigyelhető a világháló cenzúrázása és szabályozása, valamint az is, hogy a különböző kormányok egyre brutálisabban lépnek fel a bloggerekkel, az újságírókkal és az aktivistákkal szemben.

A Freedom House munkatársai tavaly január és idén május között összesen 47 országot vizsgáltak meg. Tanulmányozták az elmúlt években született helyi törvényeket, interjúkat készítettek és szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeztek. Többek között tesztelték, hogy bizonyos honlapok elérhetők voltak-e az adott államokban. Az eredmény: az elmúlt időszakban 20 országban szigorították a jogszabályokat. Élen járt ebben Pakisztán, Bahrein és Etiópia. Egyiptomban, Jordániában és Bahreinben erősödött a kormányzati cenzúra, a korábbinál jóval több embert tartóztattak le azután, hogy többen követelték a politikai és a gazdasági reformokat.

Nőtt az erőszakos cselekmények száma is. Egyre több bloggert, online újságírót és felhasználót fenyegetnek meg, s nem ritkák a támadások, letartóztatások, gyilkosságok sem. Azerbajdzsánban például egy ismert riportert késeltek meg és online híroldalak munkatársait szúrták le, Mexikóban pedig szinte mindennaposak a sajtó munkatársai ellen elkövetett akciók. A helyi bloggerek életveszélyben vannak. Gyakori jelenségnek számítanak a tartalomblokádok, a lehallgatások és a tüntetések betiltása is. Az országok által alkalmazott szűrők egyre hatékonyabbak. Bahreinben több száz bloggert alkalmaz a kabinet azért, hogy átkutassák a helyi és a nemzetközi portálokat kormányellenes hírek után, majd ezekhez a rezsimet támogató véleményeket fűzzenek hozzá.

Ugyanakkor 14 államban vannak pozitív fejlemények. A legnagyobb előrelépés Tunéziában, Líbiában, Mianmarban, Grúziában, Kenyában, Indonéziában figyelhető meg. Elmondható az is, hogy egyre több aktivista és szervezet harcol a szabad internetért.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 897 743 megtekintés

Videó: 49 069 442 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055209

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh