A világ gabonatartalékai olyan veszélyesen alacsony szinten vannak jelenleg, hogy az Egyesült Államokban és egyéb fontos exportra termelő országokban tapasztalt szélsőséges időjárás jövőre igazi éhségválságot okozhat, figyelmeztet az Egyesült Nemzetek Szervezete.

Az Egyesült Államokban, Ukrajnában és egyéb országokban tapasztalt rossz termés miatt a tartalékok az 1974 óta eltelt időszak legalacsonyabb szintjére estek. Az Egyesült Államok, ahol rekord erős hőhullámok és aszály sújtotta a legtöbb gabonatermő vidéket 2012-ben, a jövő évben szükséges kukoricamennyiség 6,5 százalékával rendelkezik tartalékként. Az országban még soha nem volt ilyen kevés kukoricatartalék, mondja az ENSZ.

„Nem termeltünk annyit, mint amennyit elfogyasztunk. Ezért fogynak a készletek. A rendelkezésre álló tartalékok nagyon szűkösek az egész világon, ami azt jelenti, hogy egy előre nem látható eseményt jövőre már nem tudunk kivédeni,” mondta Abdolreza Abbassian, az ENSZ Élelmezési Hivatalának (FAO) vezető közgazdásza. Mivel a fogyasztás az elmúlt 11 évből 6 során magasabb volt, mint a termelés, mindenhol leapadtak a tartalékok. A tíz évvel ezelőtti 107 napnyi tartalékoz képest, most 74 napnál tartunk.

A fő gabonák, mint a búza és a kukorica ára megközelítették a 25 országban éhséglázadást kiváltó 2008-as szintet. A FAO egy hete kiadott adatai szerint a világon jelenleg 870 millió ember alultáplált. Az élelmiszerválság a közel-keleten és Afrikában súlyosbodik leginkább. Az idei búzatermés 5,2 százalékkal múlja alul a 2011-es szezont és a többi gabona is, a rizs kivételével, hasonló helyzetben van, közölte az ENSZ.

Az adatok azután kerültek nyilvánosságra, hogy a világ egyik legismertebb környezetvédője a globális élelmiszerellátás összeomlására figyelmeztetett, ami milliók számára jelentene igazi éhezést, számos országban pedig éhséglázadásokhoz és kormányok bukásához vezetne.

Lester Brown, a washingtoni Earth Policy Kutatóközpont elnöke szerint a világ élelmiszer-hálózata összeomlóban van.

A helyzetet tovább rontják a spekulánsok akciói, akik több millió hektár földet vettek meg olcsón, miközben az élelmiszerárak tíz év alatt megduplázódtak, a tartalékok pedig kiapadtak.

„Az emelkedő élelmiszerárak és az egyre terjedő éhezés korszakába léptünk. Mindenhol egyre kevesebb mennyiség áll rendelkezésre és lassan a termőföld lesz a legkeresettebb árucikk a földön, ahogy a világ az élelmiszer bőség korszakából a hiány korszakába lép,” mondja Brown. „Az élelmiszerek geopolitikája mellett fokozatosan elhalványul az olaj geopolitikája.”

„A helyzet nem átmeneti. Egyre gyakrabban leszünk ilyen események tanúi. Az időjárás szempontjából már nem létezik ’normális’. Új fejezethez érkeztünk. Egyre több helyen fognak éhséglázadások kitörni.”

Forrás: idokjelei.hu/guardian.co.uk Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 754 929 megtekintés

Videó: 48 954 016 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032281

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh