Az orosz politika menekül a valódi problémák elől - jelentette ki Zbigniew Brzezinski neves amerikai politikai szakértő a Kommerszant FM orosz rádióban szerdán sugárzott interjúban.

Jimmy Carter egykori amerikai elnök volt nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint az amerikai politika realisztikus, és célja az együttműködés Oroszországgal.

Brzezinski hozzátette: Moszkva és Washington kapcsolatait egyrészt az Oroszországhoz közeli déli régió - a Közel-Kelet, de az orosz Kaukázus, vagy Közép-Ázsia biztonsági helyzetének alakulása - nehezítheti, másrészt Oroszország növekvő belső nehézségei tehetik bonyolulttá.

"Ezek gazdasági és szociális problémák, amelyeket, úgy tűnik, Putyin úr nem fog fel teljes mértékben. Az, amit pedig tesz a gondok megoldása érdekében, szerintem még súlyosabb belső válsághoz vezet" - fejtette ki a lengyel származású politikai szakértő.

Brzezinski szerint az orosz gazdaság erősen hasonlít a nigériaira, s ez nem felel meg az oroszok törekvéseinek. "Nem lehet nacionalista jelszavakra építeni egy egydimenziós gazdaságot. Ez biztos út az elszigeteltséghez és ugyanazon problémák végtelen újratermelődéséhez" - mondta.

A szakértő szerint az amerikai külpolitikában Oroszország nem kapja meg a kellő figyelmet, de szerinte Moszkvának is meg kellene fogalmaznia világlátását és megértenie történelmi környezetét.

Brzezinskit aggasztja az orosz nacionalizmus, bírálja Vlagyimir Putyin tervét az Eurázsiai Unió létrehozataláról, amelyhez szerinte Oroszországon kívül senki sem akar csatlakozni. Az amerikai politológus szerint az egész (orosz) politika valójában menekülés a valódi problémák elől.

A szíriai válság és az iráni atomprogram miatti feszültségek megoldásának kulcsát abban látja, hogy az Egyesült Államok, Oroszország és Kína együtt tud-e működni. Úgy véli, hogy Szíriában sokkal komolyabbra fordulhat a helyzet, s ha az események kikerülnek a nemzetközi ellenőrzés alól, néhány hét leforgása alatt destabilizálódhat a helyzet Irakban és Libanonban is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 912 154 megtekintés

Videó: 49 078 663 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056500

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh