Január 22-én újabb dán Patriot légvédelmi rendszerek érkeznek Törökországba, amiket azonnal telepítenek is a szír határ mentén. A török-szír határon január végére 2 amerikai, 2 német és 2 dán légvédelmi rendszer lesz működésben. A működést biztosító amerikai személyzet már elkezdett beérkezni az Incirlik légi bázisra. Összesen 400 amerikai katona érkezik Törökországba, a további felszerelések szállítása még folyamatban van az ország déli részébe. A következő héten német, illetve dán alakulatok is érkeznek - a légifolyosó használata január végén fejeződik be, addig tart a Törökország felfegyverzését végző NATO művelet.

Azt követően feltehetőleg a NATO aktivizálja magát a határ túloldalán is - erre utalnak az ahhoz hasonló, meghiúsított műveletek, mint például a török pilóták elfogása Szíriában. A hivatalos változat szerint Törökország novemberben kért segítséget a NATO-tól, hogy megvédje magát a Szíriából érkező rakétatámadásokkal szemben. A légvédelmi rendszer első elemei december folyamán érkeztek meg Törökországba. Majd a szír hatóságok török pilótákat fogtak el egy szír katonai repülőtéren, akik feltehetőleg azzal a feladattal érkeztek az országba, hogy a szír légierő gépeivel hajtsanak végre támadásokat török célpontok ellen. Ez kiváló ok lett volna a Szíria elleni NATO beavatkozásra - és mint látható, a NATO már aktívan készül "Törökország megvédésére".

Ebben a hónapban összesen hat Patriot rendszert helyeznek működésbe - hogy utána mi fog történni, az feltehetőleg nem a nyugati katonai tömbön múlik. Ugyanis ha a nyugati félen múlna a történések irányvonala, Szíriában már hivatalosan is megkezdődött volna a NATO invázió. Oroszország többször is figyelmeztetett, hogy a Patriot rendszerek telepítését akként értelmezi, hogy a NATO erők közvetlen részt vesznek a szíriai konfliktusban.

Forrás: Hidfo.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 902 169 megtekintés

Videó: 49 073 017 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055552

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh