Izrael és az Egyesült Államok a napokban tesztelte az Arrow 3 rakétavédelmi rendszert, amit már kifejezetten az iráni Shihab 3 rakéták elfogására terveztek. Az elsősorban nagy hatótávú rakéták kiiktatására alkalmas elfogórakétát Izrael egy tengerparti kilövőállomásáról indították.

A Jerusalem Post szerint a rakéta sebessége meghaladta az ötszörös hangsebességet és 100 kilométer magasságot ért el. Az Arrow 3 tesztelése sikeresnek mondott, az új fejlesztést 2016-ban rendszeresíti az izraeli haderő.

Az Israel Aerospace Industries által szervezett eseményen az Egyesült Államok védelmi minisztériuma is képviseltette magát. A kiemelkedően sikeres izraeli védelmi ipar ezúttal sem saját forrásból, hanem az amerikai adófizetők pénzén fejlesztett. Így a sikeres tesztet feltehetőleg aktív lobbi-tevékenység fogja követni, hogy az Egyesült Államok segélyezze a sorozatgyártást is.

Az Arrow 3 részét képezi majd az Izrael által épített (építtetett) többszintű rakétavédelmi rendszernek. A szintén az amerikai adófizetők pénzén épített Vaskupola légvédelmi rendszer a rövid- és közepes hatótávú rakéták elfogására alkalmas, de az Irán által rendszeresített valamennyi rakéta elhárításának feladatát nem tudja ellátni. A Vaskupola a 2012 novemberi harcok során a gázai övezetből fellőtt rakéták 85%-át tudta elfogni. Az Arrow 3 rendszeresítése a már meglévő védelmi rendszer hiányosságainak pótlását célozza.

Forrás: hidfo.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 793 megtekintés

Videó: 48 313 173 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922547

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh