Az Európai Unió stabilitásának megerősítéséhez rendkívül fontos az Írország által is szorgalmazott bankunió létrehozása, erre a jelenlegi ciprusi helyzet is rávilágít - mondta Kevin Dowling budapesti ír nagykövet kedden az MTI-nek.

Január 1-jétől Írország tölti be az EU soros elnöki pozícióját.

A diplomata hangsúlyozta: országa elnökségi programjának kulcsszavai a stabilitás, a növekedés és a foglalkoztatás. Az eddig eltelt hónapok egyik legjelentősebb eredménye az volt, hogy februárban az Európai Tanácsban megállapodás született a következő többéves (2014-2020) költségvetési keretről - mutatott rá. Fontosnak nevezte, hogy az elfogadott keretben megőrizték a közös agrárpolitika és a kohéziós támogatások súlyát, hiszen ezek a források hosszú távon hozzájárulhatnak a növekedés serkentéséhez, a versenyképesség és a foglalkoztatottsági szint emeléséhez.

Jelenleg az a legfontosabb, hogy folytassák az egyeztetést az Európai Parlamenttel, és remélhetőleg még ebben a félévben, az ír elnökség alatt sikerül megegyezniük az uniós intézménnyel a költségvetésről - mondta.

Arra is kitért, hogy Andor László foglalkoztatásért felelős uniós biztos javaslatára a költségvetési keretbe belefoglaltak egy ifjúsági kezdeményezést is, amely a fiatalok munkanélküliségi helyzetén javíthatna. Az unióban nagyon sok a fiatal a munkanélküliek között, ez a probléma nem egyformán sújtja a tagállamokat - közölte, hozzáfűzve: mindenképpen nagy hangsúlyt kell helyezni a fiatalok munkanélküliségének enyhítésére.

Az EU által javasolt ifjúsági garancia értelmében a tagállamoknak kötelezettséget kellene vállalniuk arra, hogy a fiataloknak iskolai tanulmányaik befejezésétől vagy munkanélkülivé válásuktól számított négy hónapon belül munkahelyet, gyakornoki állást vagy továbbtanulási lehetőséget ajánlanak fel.

Kevin Dowling úgy látja, ugyancsak lényeges az unió és az euró stabilitása szempontjából a bankunió megteremtése, a bankokkal ugyanis több tagállamban komoly problémák vannak. A ciprusi helyzet is azt bizonyítja: az ír elnökség helyesen teszi, hogy a pénzintézetek stabilitásának megerősítését sürgeti - mondta. Hozzátette: uniós megoldásra van szükség a bankrendszerek megerősítéséért, és a tagállamoknak mielőbb konszenzust kell kialakítaniuk, hogy elkerülhessék a ciprusihoz hasonló helyzeteket.

A nagykövet szerint szintén az unió stabilitását erősítené és a gazdasági növekedést ösztönözné, ha sikerülne tető alá hozni az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodást. Barack Obama amerikai elnök januárban azt mondta, hogy országának fontos a megegyezés az unióval - emlékeztetett a diplomata, hozzátéve, reméli, hogy még az ír elnökség alatt megkezdődhetnek a témában a tárgyalások.

Kiemelte: Írország szeretné, ha folytatódna az unió bővítése, hiszen az új országok csatlakozása a régi tagállamoknak is előnyös, nemcsak gazdasági okokból, hanem a béke és a stabilitás biztosítása miatt is, ezért az ír elnökség mindent megtesz a bővítésért. A diplomata üdvözölte, hogy júliusban Horvátország az unió tagja lesz, továbbá azt is megjegyezte, hogy támogatják a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédet is.

Kevin Dowling hangsúlyozta: az EU-nak növelnie kell globális szerepvállalását a kereskedelemben és a fejlődő országok segítésében. Az EU a legnagyobb kereskedelmi blokk, 500 millió fogyasztóból álló piac, amely sok országnak nagyon vonzó, ezért keresik a kereskedelmi megállapodás lehetőségét az unióval - magyarázta.

A fejlődő országok támogatásáról kifejtette: az EU és Írország mindig is élen járt a segélyezésben, még akkor is, amikor a gazdasági helyzetük nem volt kedvező. Az EU vezető szerepét mindenképpen meg kell őrizni a szegényebb országok támogatásában - mondta.

Írország az év elején vette át a soros elnöki feladatokat Ciprustól. Írország az ír-litván-görög elnökségi trió tagja, 1973-as uniós csatlakozása óta hetedik alkalommal látja el az elnökségi feladatkört.

A diplomata a magyar-ír gazdasági és kulturális kapcsolatokat egyaránt kitűnőnek értékelte. Sok ír él Magyarországon, és több ír vállalat is működik itt - közölte. Kifejtette: a magyar egyetemeken is sok ír hallgató tanul, és néhány vidéki város, Szombathely és Győr is szoros kapcsolatokat ápol Írországgal. Hozzátette: júniusi ideérkezésekor meglepve és örömmel tapasztalta, hogy a magyarok milyen széles ismeretekkel rendelkeznek az ír irodalomról.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 710 494 megtekintés

Videó: 48 923 533 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026610

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh