A Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint az "árnyékhatalom" nem bír a szuverenitásukat féltő európai tagállamokkal, az euró rákos beteg.

Az árnyékhatalomból nem kérnek a betegek

Thomas Mayer, a Deutsche Bank volt vezér közgazdásza, a banki vezetés jelenlegi fő tanácsadója szerint az európai tagállamok szuverenitásukat féltve "fellázadtak az árnyékhatalom", vagyis az uniós miniszterelnökökből álló Európai Tanács, majd pedig az IMF-Bizottság-EKB alkotta trojka ellen. Ezt bizonyítja, hogy Olaszországban Mario Monti távozott a hatalomból, Ciprus inkább választja az államcsődöt, minthogy ennek a "gépezetnek" engedelmeskedjen, míg Görögország lassan kezelhetetlenné válik. "Betegek lettek azok is, akik magukra az orvos szerepét szabták" - mondja a nemzetközi szaktekintély az Alapblognak adott interjújában.

Nem kérnek a szuperállamból

A közgazdász szerint az euró pár éve átesett az leső infarktuson, most viszont inkább egy rákos daganat az, amivel nem bír. A közös pénz mögé képzelt "szuperállamból", az Európai Egyesült Államokból ugyanis nem kérnek az európai polgárok - ez pedig stabil alapok nélkül hagyja a közös pénzt. Mayer szerint a betegség kúrálható, de a gyógyulás fájdalmas és hosszadalmas lehet. Szerinte a helyzetet a XIX. századtól az első világháborúig jól működő aranystandard-rendszerének újragondolásával lehetne megoldani, melyben az új standard az euró, mint alternatív pénz lehetne - "a közös devizáról le kell hámozni mindenfajta politikát, ideológiát". Ilyen szisztémában központosított szervek nélkül is megférnének egymás mellett békében a más-más gazdasági modellt követő európai tagállamok.

Kettős mérce? Jobb lesz vigyázni a franciákkal

Mayer felhívja rá a figyelmet, hogy Európába beköszönthet az infláció kora. Az EKB egyre több pénzt nyomtat majd, hogy mentse a gyengéket, ez pedig óhatatlanul felgyorsítja az inflációt.

"Erre kell az erős euróországoknak, köztük Németországnak és közvéleményének is felkészülnie. Ez azt jelenti, hogy az infláció mértékéhez kötött értékpapírokat, kötvényeket, bankbetéteket kell kibocsátani, és ugyancsak az inflációt követő bérmegállapodásokat és nyugdíjfizetési- és bérleti szerződéseket kell előkészíteni. Az inflációhoz igazított különféle, az egész németországi gazdasági, pénzügyi életet behálózó új szerződések együttesen végül is alternatív pénz kialakulásához vezetnek majd, mely fizikai formában nem jelenik majd meg" - véli Mayer.

A közgazdász arra is figyelmeztet, hogy a francia kötvények túlárazottak, a piac egyszerűen nem hisz ugyanis benne, hogy a szigort követelő Németország "ikertestvérét" is komolyan megleckéztetné, holott a francia pénzügyi rendszer mérete sokszorosa az ország gazdaságának, ráadásul az ország teljesítményéhez képest nagyon magas a francia államadósság is.

Forrás: privatbankar.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 196 716 megtekintés

Videó: 47 325 071 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6755179

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh