Portugália kilátástalan helyzetbe került, nagyon úgy tűnik, hogy az ország képtelen lesz elkerülni az államcsődöt. Az ibériai állam gazdasága képtelen kilépni a recesszióból, a deficit folyamatosan 3 százalék felett van.

Portugália kilátástalan helyzetbe került, nagyon úgy tűnik, hogy az ország képtelen lesz elkerülni az államcsődöt – írja a Pénzügyi Szemle Online blogja. A görög állampapírok átstrukturálását – azaz csődjét – az EU illetékesei szigorúan egyszeri esetnek nevezték, és hangsúlyozták, hogy ilyen soha többé nem fordulhat elő az eurózónában. Most azonban úgy tűnik, Portugália számára hamarosan nem marad más út, mint a csőd bejelentése és az állampapírok egy jelentős részére bejelentett fizetésképtelenség.

A portugál gazdaság ugyanis képtelen kilépni a recesszióból, az államadósság GDP-hez mért aránya 120 százalék fölé kúszott – ez a szint piaci alapon már finanszírozhatatlan. A 2011-es 4,4 százalékról a deficit tavaly 6,4 százalékra emelkedett, idén pedig 5,5 százalék közelében alakulhat, vagyis a szűnni nem akaró recessziónak köszönhetően a megszorítások ellenére esély sincs a 3,0 százalék alatti hiányra.

Az ország politikailag megosztott, a költségvetés rendbe tételéhez szükséges politikai támogatás pedig hiányzik, további kiadáscsökkentést pedig már úgy tűnik, csak az oktatás és egészségügyi kiadásokon lehet elérni. A számok alapján szinte biztosan kijelenthető, hogy a portugál állampapírok csődje elkerülhetetlen, 120 – vagy pár év múlva már inkább 140-150 százalékos – államadósságot nem lehet a piacról finanszírozni, az pedig hosszú távon elképzelhetetlen, hogy az EU-IMF fizesse a portugál számlákat.

A legvalószínűbb forgatókönyv minden bizonnyal az lesz, hogy a nemzetközi hitelezők megpróbálnak összeállítani egy második, akár százmilliárd euróra rúgó mentőcsomagot a portugáloknak, az igazi megoldás azonban – követve a görög forgatókönyvet – vélhetően az lesz, hogy a portugál állampapírokon is leírnak bizonyos mértékű, 30-40-50 százalékos, ki tudja mekkora veszteséget.

Forrás: hvg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 753 131 megtekintés

Videó: 48 952 971 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032172

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh