Vlagyimir Putyin orosz elnök április 29-én Abe Sindzó japán miniszterelnököt fogadta Moszkvában. A felek a gazdasági együttműködés problémáit, az ázsiai–csendes-óceáni térségben kialakult helyzetet, valamint a fontosabb nemzetközi napirendi pontokat vitatták meg.

A két vezető megállapította, hogy Oroszország és Japán viszonyában a békeszerződés hiánya abnormális jelenség, ennélfogva kinyilvánították, hogy szándékukban áll a tárgyalások újraindítása kölcsönösen elfogadható feltételek mellett.

Abe Sindzó nagy küldöttség élén érkezett Moszkvába. A delegáció magas rangú tisztségviselőket, a legnagyobb cégeket képviselő több tucat üzletembert tömörít soraiban. A két ország hagyományos és stabil gazdasági kapcsolatait igazolják a megvalósított projektek, valamint az áruforgalom volumene. A tavalyi kereskedelmi áruforgalom 32 milliárd dollárt tett ki. Szakértők optimizmussal tekintenek a két ország partneri viszonya jövőjére: potenciálja távolról sem merült ki.

Japán már most egyike az orosz gazdaságba legtöbbet befektető 10 országnak. A rentabilitásukat bizonyító Szahalin-1 és a Szahalin-2 olaj- és gázprojekt rövidesen újabb stratégiai kezdeményezéssel bővül az energetikai szférában, elsősorban a cseppfolyósított gáz termelése és a Távol-Kelet készletbázisának kiaknázása terén.

Putyin bejelentette, hogy a partnerek infrastruktúra- és szállítási, mezőgazdasági és orvosi projektek megvalósítását is tervezik.

„Oroszország és Japán viszonya felfelé ível. Tavaly rekord szintű áruforgalmat mértünk. Igaz, olyan országok számára, mint Oroszország és Japán, abszolút számokban ez kissé kevés. De megbecsüljük a pozitív dinamikát. Meg vagyok győződve, hogy a kulcsproblémákban még tárgyalunk, többek között a békeszerződésről, és a régió éles problémáiról fogunk beszélni.”

Napjainkban talán az egyedüli, ami beárnyékolja Moszkva és Tokió politikai párbeszédét, a Kuril-szigetek hovatartozásának évtizedes vitája. Ezek jelenleg Oroszország fennhatósága alatt vannak. Ennek eredményeként a két ország között nincs békeszerződés. A felek eltérően látják a Kuril-szigetek jövőjét. A záró sajtókonferencia során Vlagyimir Putyin orosz elnök újból megerősítette, hogy Moszkva hivatalos álláspontja nem változott és a problémát olyan feltételek mellett kel megoldani, amelyeket kielégítőnek találna mind a két fél. Japánban egyébként a „szigetproblémát” elégé határozottan – a maguk javára – kezelik.

A fennálló nézeteltérések ellenére Moszkva és Tokió aktív párbeszédet folytat minden szinten. Vlagyimir Putyin és Abe Sindzó a megbeszélések után 53 pontból álló közös nyilatkozatot írt alá. Azonkívül jóváhagytak több fontos kormányközi egyezményt és üzleti szerződést, valamint a pénzügyi-ipari és a humanitárius szférát érintő memorandumot.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 060 544 megtekintés

Videó: 48 279 514 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918564

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh