A lisszaboni kormány hárommilliárd eurót akar behajtani a bankokon azon a címen, hogy a válság előtt túl kockázatos pénzügyi szolgáltatásokat adtak el az állami vállalatoknak.

A lisszaboni kormány beperel több olyan bankot − köztük az amerikai JP Morgant és a spanyol Santander portugál leányát −, amelyek a 2008-as pénzügy válság előtt "mérgező" származékos konstrukciókat értékesítettek állami vállalatoknak − idézi a Financial Times-t a Napi Gazdaság.

A pénzintézetek a várható kamatemelkedést ellensúlyozó hedge-üzletként kínálták fel az ügyleteket, amelyeket főként közlekedési vállalatok vettek igénybe. A válság kirobbanása miatt azonban zuhanni kezdtek a kamatok, ezért a kormány becslése szerint a származékos üzletek összesen hárommilliárd euró veszteséget okoztak a cégeknek.

Lisszabon a pénzintézetek egy részével megegyezett a "kártérítésről", mások péntekig − a perek elindításának kezdetéig − kértek gondolkodási időt, egyes bankok állnak az eljárás elébe. Védekezésük szerint a 2008 előtti pénzügyi-üzleti környezetben nem voltak kockázatosak azok a származékos konstrukciók, amelyeket a vállalatoknak eladtak, mivel akkor kamatemelési várakozások jellemezték a pénzpiacokat. Emellett nem számoltak nyereséggel arra az esetre, ha ügyfeleik buknának a hedge-ügyleteken.

Forrás: index.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 715 300 megtekintés

Videó: 48 927 269 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027455

Jelenleg az oldalon

15
Online

Interreg CE1013 REFREsh