Oroszországnak és az Egyesült Államoknak nem sikerül áttörést elérnie a szíriai válság rendezésében, a békés megoldást célzó nemzetközi konferencia összehívását elsősorban a Perzsa-öböl egyes országai akadályozzák - írta szerdai számában a Kommerszant című orosz napilap.

A tavaly júniusi genfi tanácskozás folytatásának szánt, a szíriai polgárháború befejezését célzó nemzetközi tanácskozás összehívásának távlata egyre ködösebb - állapította meg a tekintélyes politikai-gazdasági lap kommentátora, aki szerint mindez világossá vált Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter párizsi találkozója után.

A Kommerszantnak a Lavrovot elkísérő orosz küldöttség egyik név nélkül nyilatkozó tagja a szervezési nehézségeket egy úgynevezett harmadik erő, elsősorban perzsa-öböli országok provokációinak tudta be. Szerinte ezek az országok arra számítanak, hogy a Genf-2-nek is nevezett tanácskozás kudarca megnyitná az utat a külföldi beavatkozás előtt Szíriában.

"Ha nem jön létre a konferencia, vagy sikertelenül ér véget, a szíriai hatalom eltávolítására törekvő külföldi szereplők minden felelősséget Oroszországra hárítanak, hogy igazolják Moszkva és ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsa megkerülését jelentő lépéseiket" - nyilatkozta a Kommerszant forrása.

Oroszország a Szíria-konferencia meghiúsítására irányuló lépésnek tekinti az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában előkészített határozati javaslatot, amely a szíriai vérontásért a Bassár el-Aszad vezette rendszert teszi felelőssé, valamint azt, hogy az Európai Unió tagállamai nem hosszabbították meg a szállítási tilalmat a szíriai felkelőknek szánt fegyverek esetében.

Az orosz külügyi forrás hozzátette, hogy Moszkva követelni fogja annak a keddi damaszkuszi bejelentésnek az ellenőrzését, miszerint Katar állt a szíriai lázadók akciója mögött, akik május elején ENSZ-békefenntartókat ejtettek túszul a Golán-fennsíkon.

A Kommerszant tudomása szerint ha létrejön a szíriai békekonferencia, akkor az nem egynapos lesz, mint a tavalyi genfi tanácskozás, hanem hetekig, sőt hónapokig eltarthat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 135 megtekintés

Videó: 48 284 886 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919247

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh