Az amerikai képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottsága egyaránt késleltetné a szíriai felkelők felfegyverzését, mert attól tart, hogy fegyverszállítmányok iszlamista csoportok birtokába kerülhetnek - közölte hétfőn a Reuters hírügynökség amerikai biztonsági forrásokra hivatkozva.

Mivel az elnöknek jogában van elrendelni a fegyverszállításokat, a kormánynak jogi értelemben nincs szüksége a törvényhozás jóváhagyására. Ugyanakkor egy hallgatólagosan elfogadott, hagyományos gyakorlat alapján a végrehajtó hatalom a hasonló, hírszerzéssel is összefüggő ügyekben nem szokott lépni a kongresszus áldása nélkül.

A két testület tagjai június végén zárt ajtók mögött ismertették John Kerry amerikai külügyminiszternek a Bassár el-Aszad ellen fellázadt erők felfegyverzésével kapcsolatos fenntartásaikat.

Egy arab ország hivatalos tisztségviselője, valamint a szíriai felkelők szerint a Washington által hetekkel ezelőtt megígért katonai eszközökből még semmi sem érkezett szíriai területre. A Muzulmán Testvériség szíriai szervezete a hét végén csalódottságát fejezte ki a szállítások elmaradása miatt.

A kongresszusi republikánusok és demokraták részéről egyaránt félelmek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az amerikai fegyverek az al-Núszra Front gerilláihoz kerülhetnek, akik az Egyesült Államok szerint az iraki al-Kaida szövetségesei.

A hírszerzési bizottságok tagjai emellett részletes tájékoztatást kívánnak kapni az amerikai Szíria-politikáról, valamint arról, hogy a kormányzat konkrétan milyen eredményt vár a fegyverszállításoktól. A honatyák elégedetlenségüket hangoztatták az általuk eddig megismert elképzelésekkel kapcsolatban.

Kételyeit fejezte ki a lázadóknak nyújtandó támogatással kapcsolatban a kongresszus mindkét házának közbeszerzési bizottsága is.

Barack Obama elnök júniusban azt követően döntött a felkelőknek nyújtandó katonai segítségről, hogy a britek és a franciák után amerikai szakértők is arra a megállapodásra jutottak, hogy Damaszkusz vegyi fegyvereket vetett be. Az Egyesült Államokban a közvélemény-kutatások szerint a túlnyomó többség ellenzi a szíriai konfliktusba történő beavatkozást, és Washington két éven át ennek megfelelően igyekezett eljárni.

A szíriai polgárháború következtében eddig több mint 100 ezren vesztették életüket.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 60 272 357 megtekintés

Videó: 35 702 885 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5700635

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh