Egyre több az incidens Kasmírban az indiai-pakisztáni tűzszüneti vonalnál.

Néhány év nyugalom után, az utóbbi hónapokban ismét kiéleződött a feszültség a vitatott hovatartozású Kasmírt kettéosztó tűzszüneti vonalnál. Időnként a fegyverek is eldördülnek, néha áldozatokkal is jár a lövöldözés.

A múlt héten például India azt állította, hogy a pakisztáni határőrök lelőttek öt indiai katonát. Pakisztán viszont cáfolta, hogy katonái közül bárki is tüzelt volna indiai egyenruhásokra. Elképzelhető tehát, hogy szélsőséges iszlamista fegyveresek lőttek az indiai katonákra. De folytatódtak az incidensek és már naponta van kisebb-nagyobb tűzváltás.

Meghalt egy pakisztáni polgári személy is. A felek egymást vádolják és naponta rendelik be a másik fél nagykövetét. Most fennáll a veszély, hogy a kasmíri feszültség miatt elmarad a két kormányfő találkozója szeptemberben, New Yorkban. Manmohan Singh és Nawaz Sharif is részt vesz az ENSZ közgyűlésén.

Kasmírban többségben vannak a muzulmánok, a terület nagy része mégis Indiához került a brit gyarmatosítók távozása után. Pakisztán a mai napig vitatja a döntést. Kasmír miatt korábban három háborút is vívott India és Pakisztán és most már mindkét ország atomhatalom. Talán az ebből adódó kölcsönös elrettentés az, ami garancia arra, hogy most nem fajul veszélyes konfliktussá a határ menti feszültség.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 897 257 megtekintés

Videó: 49 068 885 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055153

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh