Irakban volt annyi külföldi zsoldos 2005 és 2007 között, mint amennyi jelenleg Szíriában van - mondta csütörtökön az orosz külügyi szóvivő.

Alekszandr Lukasevics elmondta: Moszkvát különösen aggasztja az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő terrorista csoportok aktivizálódása a közel-keleti országban.

A Kreml képviselője szerint a Szíriában harcoló külföldi zsoldosok arra törekednek, hogy megfélemlítsék az alavitákat és a kurdokat. Erre a Dzsabal Akrad nevű térségben kialakult helyzetet hozta fel példának, ahol az iszlám síita ágából kinőtt alavita közösség él, s amelyhez Bassár el-Aszad államfő és családja is tartozik. Az al-Kaidához kapcsolódó an-Nuszra Front zsoldosai a térségben több falut is elfoglaltak.

Az alavita rezsimmel szemben álló lázadók többségükben a szunnita iszlám követői.

Lukasevics szavai szerint a fegyveresek fellépése nyíltan terrorista jelleget öltött Dzsabal Akradban, ahol a lázadók több mint 100 nőt megerőszakoltak és megöltek, és 150-nél is több ember sorsa ismeretlen.

Az orosz külügyi szóvivő úgy vélte, hogy különösen nagy humanitárius tragédia van kialakulóban Szíria északkeleti részén, ahol egy tömbben él a kurd népesség. Tömegesen menekül onnan a békés lakosság a szélsőséges csoportok, elsősorban az an-Nuszra Front fegyveresei elől.

Lukasevics megjegyezte: a külföldi terroristáknak egyelőre nem sikerül a maguk javára fordítani az erőviszonyokat. Mint mondta, a szíriai kormányerőknél maradt a kezdeményezés Damaszkusz elővárosaiban is.

Moszkva régóta arra figyelmeztet, hogy ha Bassár el-Aszad szíriai elnöknek egyik napról a másikra távoznia kellene Szíriából, az hatalmi vákuumot okozna, és az ország ellenőrzését terrorista csoportok vennék át. A Kreml a szíriai válság politikai megoldását szorgalmazza.

A szóvivő úgy vélte: a Damaszkusz keleti külvárosaiban mérges gázzal végrehajtott szerdai támadás az ellenzék provokációja volt, amellyel az újabb genfi konferencia összehívását akarták megakadályozni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 358 megtekintés

Videó: 47 970 673 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887761

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh