Az O'Reilly nevű oldal egyik munkatársa úgy véli, hogy nem lehet teljesíteni azt az elképzelést, amit másfél héttel ezelőtt fogalmazott meg Keith B. Alexander tábornok, az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) igazgatója.

Courtney Nash nem igazán hiszi el azt, hogy sikerül a vezető által korábban felvázolt ötletet megvalósítani. A tábornok azzal állt elő, hogy levonják a következményeket a Prism megfigyelési ügy kirobbanása után és jelenleg is azon dolgoznak, hogy a rendszergazdáik számát 90 százalékkal csökkentsék. Azt remélik, hogy az intézkedéseknek és a munka automatizálásának köszönhetően az NSA hálózatai biztonságosabbak és gyorsabbak lesznek. A most automatizálandó feladatokat eddig nem gépek, hanem munkatársak és megbízottak végezték el.

Nash szerint a hivatal aligha fog tudni lemondani a rendszergazdái 90 százalékáról, és vagy arról van szó, hogy a hivatal túl sok embert foglalkoztat, vagy - ha valóban meglépik ezt a dolgot -, akkor komoly mértékben csökkenne a hatékonyság. A felhasználandó szoftver ugyan valóban képes átláthatóbbá tenni a rendszergazdák munkája során a hagyományos folyamatokat és ezáltal megkönnyíti a szakemberek dolgát, de semmi több.

Nash hozzátette: a legnagyobb tévedés azt hinni, hogy az automatizálás helyettesítheti az embereket. A döntéseket a szakértőknek kell meghozniuk, ezt nem tehetik meg különböző programok. Ráadásul fennáll a veszélye annak, hogy az alkalmazások csődöt mondanak vagy a számítógépek elromlanak. Naiv dolog azt hinni, hogy a rendszergazdák csupán kezelik a szervereket. Az automatizálás nem garantálja az adatok biztonságát sem, mindenképpen szükség van emberi felügyeletre, óvatosságra és ítélőképességre. Szerinte a 90 százalékos leépítési tervével az NSA egyértelműen túlreagálta a kialakult helyzetet.

Természetesen azzal az NSA vezetői is tisztában vannak, hogy technikusok nélkül nem működhet a hivatal, de a meglévő belső IT-infrastruktúrát annyira automatizálni szeretnék amennyire csak lehet. Mint a mostani eset is bebizonyította, a szakemberek gyenge pontot jelenthetnek, főleg ha egyetlen rendszergazda sem dolgozhat egyedül egy szerveren, egy adott feladat során mindvégig az illető mellett kell lennie egy másik személynek is.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 864 megtekintés

Videó: 48 287 553 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919556

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh