A francia tudósok előrejelzése szerint a Föld lakossága 2050-re eléri a 10 milliárdot. Afrika lakói megduplázódnak, Amerika lakossága túllépi a milliárdot, Európában viszont csökkenés mutatkozik. Mindez politikailag alakítja át a világot és a folyamatosan csökkenő készletekért folyó harcot.

A népesség növekedése a természeti tartalékok felhasználásának fokozódását és a káros anyagok, hulladékok volumenének növekedését jelenti. Milliárdok a kipusztult, a háztartási és a radioaktív hulladékkal teleszórt földeken...Ez a fantasztikus forgatókönyv akár még Európára is érvényes lehet. Különösen, ha figyelembe vesszük az afrikai tényezőt. 2050-re a fekete kontinensen él majd a világ lakosságának egynegyede - mondja Szergej Zaharov demográfus.

Az angolszász világra egyre nagyobb nyomást gyakorol az afrikai migráció. Gyakorlatilag a bevándorlókat semmiféle akadályokkal nem lehet majd megállítani, már csak azért sem, mert a fejlett európai országok lakossága öregszik. Szükség van a friss munkaerőre.

Az utóbbi 30 évben élesen megugrott – néhány százezerről 20 millióra nőtt - Európa muszlim lakossága. Integrálódniuk kell, vagy éppen elhatárolódni, esetleg megpróbálni az iszlám irányába fordítani a Nyugatot - ezekről a témákról ír a The Washington Times oldalain Tony Blankley publicista, A Nyugat utolsó esélye c. könyv szerzője. Következtetése nem éppen megnyugtató. Szerinte a muzulmánok az integrációról való lemondást vallási kötelességüknek tekintik.

Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol még gyorsabb a muzulmán közösség gyarapodása. Ez annyit jelent, hogy a politikai iszlám valamiféle állami modell lesz a jövőben? A szakértők egész sora kételkedik ebben, mint ahogyan a túlnépesedés problémájának aktualitását illetően is.

Ők arra emlékeztetnek, hogy már a II. század végén arról ír a korakereszténység teológusa, Tertullianus, hogy „a lakosság olyan nagy, hogy a Föld nem tudja elbírni”. Abban az időben 200 millióan éltek a világon. A derűlátó kutak szerint a túlnépesedés nem valami abszolút fogalom. Mindig össze kell vetni a rendelkezésre álló készletekkel és a fizikai térséggel. Az élelmiszertermelés gyorsabb ütemű, mint a lakosság növekedése. Van olyan vélemény, hogy mainál 8-szor vagy akár 10-szer nagyobb lakosságot is el lehet látni élelemmel. Az ember a Föld felszínének egy százalékát használja fel az építkezéseknél.

Ha az optimisták következtetései az igazak, akkor legalábbis az afrikai kérdés megoldható. Vagyis: ha sikerül az afrikai lakosság életszínvonalát növelni, ez kihat a demográfiai mutatókra is. Minél tehetősebben él az ember, annál nagyobb költséget jelentenek számára a gyerekek, akik száma is csökken így a családokban. Az életszínvonal kiegyenlítődése csökkenti a menekültáradatot, a demográfiai nyomást. Vagyis viszonylag „jó” lesz mindenütt, nemcsak ott, ahol „mi nem vagyunk”.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzés:

Túlnépesedés: a kihalás szélén? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 910 866 megtekintés

Videó: 49 078 117 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056388

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh