A norvég kormány megelégelte, hogy Afganisztánban továbbra is tombol a nők elleni erőszak, és ez ellen az afgán kormány gyakorlatilag nem tesz semmit. A büntetés - az eddig bővében csordogáló norvég pénz megvonása.

Norvégia a jövő évtől csökkenti Afganisztánnak nyújtott segélyét, mert úgy ítéli meg, hogy az afgán vezetés nem tett meg minden tőle telhetőt a korrupció és a nők elleni erőszak visszaszorításáért - közölte pénteken a norvég külügyminisztérium. "Mélyen aggaszt bennünket a nők elleni széles körű erőszak Afganisztánban" - mondta Torgeir Larsen külügyminisztériumi államtitkár. Hozzátette, hogy az afgán hatóságok még mindig adósak az ezzel kapcsolatos jelentéssel, amelyet júliusra ígértek.

A korrupcióról szólva a norvég államtitkár példaként emlékeztetett a Kabulbank botrányára. A legnagyobb afganisztáni pénzintézetből 935 millió dollár - 205 milliárd forintnyi összeg - tűnt el, ami pénzügyi válságot okozott.

"Az afgán hatóságok nem tettek meg mindent azért, hogy leleplezzék és kézre kerítsék a sikkasztás összes közreműködőjét, sem pedig azért, hogy előkerüljön a pénz. Ez is bizonyítja, hogy Afganisztánban a hatóságok nem veszik elég komolyan a korrupciót" - jelentette ki Larsen.

Norvégia eredetileg évi 750 millió korona - 24 milliárd forint - folyósítását ígérte Afganisztánnak egészen 2017-ig. Az összeget jövő évtől 700 millió koronára kurtítja.

A skandináv ország a világ egyik legbőkezűbb segélyezője, az idén mintegy 5 milliárd dollárt költ több tucat fejlődő ország segítésére. Norvégiának hatalmas kőolajkészletei vannak, és az energiahordozó exportjából szintén hatalmas bevételei.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 088 842 megtekintés

Videó: 48 318 384 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923315

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh