Oroszország és az Egyesült Államok egy új hidegháború felé közelednek. A szociológusok szerint már az oroszok és az amerikaiak fele így vélekedik. Emellett az Atlanti-óceán mindkét oldalán más okokat neveznek meg, amelyek a két nagyhatalom közötti kapcsolatnak ártanak.

Amíg az oroszok általánosan pozitív véleménye megváltozott az Egyesült Államokról a Snowden-féle kémbotrány kapcsán, addig az amerikaiak jóval ellenségesebben állnak hozzá Oroszországhoz, miután Moszkva nem hagyta, hogy Washington szétbombázza Szíriát.

9%-ra nőtt azon orosz lakosok száma, akik úgy vélik, hogy Moszkva és Washington között újabb hidegháború bontakozik ki. Az Oroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) adatai szerint a megkérdezettek 46%-a tippel erre a forgatókönyvre. A Közösségi Hálók ügynökség pedig azt állítja, hogy a politikailag aktív internet-felhasználók 80%-a szerint az Egyesült Államokkal való hidegháború nagyon valószínű illetve már folyamatban van. A témát Olga Kamencsuk, a VCIOM kommunikációs igazgatója folytatja:

Elég sok vita volt az elmúlt időszakban Oroszország és az Egyesült Államok között. Ez Snowden esetére és különösen Szíriára vonatkozik. Snowden esetében például az oroszok többsége úgy vélte, hogy Oroszország álláspontja miatt megromlik az Amerikával való viszony. Ugyanakkor csupán 15% mondta azt, hogy ne adjanak neki menedéket. Ugyanez a helyzet Szíriával. Az oroszok tudják, hogy ez rontja az Egyesült Államokkal való kapcsolatokat, mégis az ország független álláspontja mellett szólalnak fel e kérdésben.

Amerikai oldalról hasonló a helyzet. A Gallup vállalat (Szociális és Marketing Kutatások Hivatala) szerint 2000 óta azoknak a száma, akik Oroszországot ellenségnek tartják, meghaladta az ország szövetségeseinek a számát. Amíg az Egyesült Államokról alkotott vélemény rosszabbodása az oroszok szemében egybeesett az amerikai hírszerzést leleplező Edward Snowden történetével, addig az amerikaiak akkor kezdtek el neheztelni Oroszországra, miután Moszkva sikeres lépéseket tett a szíriai válság rendezésére.

Más szóval, a ’90-es évek eufóriája, amely a ”vasfüggöny” lehullását, a Szovjetunió szétesését és a stratégiai offenzíva korlátozásáról szóló szerződés aláírását követően kezdődött el az orosz-amerikai kapcsolatokban, most már a múlté. Előtérbe Moszkvának és Washingtonnak az igazságos világrendről egymásnak ellentmondó nézetei kerültek. A polgárok előtt sem titok, hogy az utóbbi időben kevésbé széles mosoly kíséri a vezetők kézfogását. A közös ügy érdekében viszont nem feltétlenül kell közeli barátoknak lenni. Elegendő megőrizni az őszinte partneri kapcsolatokat. Így még azok a megkérdezett orosz állampolgárok is, akik a tengerentúli nagyhatalom iránti szimpátiájuk elvesztéséről adtak hangot, megjegyezték, hogy csupán együttesen lehet sikereket elérni a terrorizmus és más globális problémák leküzdése terén.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzéseink:

Oroszország az USA első számú geopolitikai ellensége

Kattintson ide...

Oroszország a katonai dominancia felé Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 884 megtekintés

Videó: 48 298 009 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920449

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh