Az évtized végére minden korábbinál pontosabb, egy centiméteren belüli helymeghatározásra lesz képes a kínai fejlesztésű és működtetésű műholdas navigációs rendszer, a Beidou.

A rendszer már hat éve működik, helymeghatározási, navigációs, időmérési és üzenetküldési szolgáltatások nyújtására képes év vége óta Kína területén kívül, a teljes ázsiai-csendes-óceáni régióban is. A kínai műholdas navigációs hivatal jelentése szerint a rendszer 10 méteren belüli helymeghatározásra képes, sebességmérése másodpercenként 0,2 méteres pontossággal működik.

A legelső, kínai fejlesztésű és működtetésű műholdas navigációs rendszer jelenleg 16 föld-körüli pályára bocsátott műholddal üzemel, ezek száma az évtized végére a 30-at is meghaladja majd, amelyek a minden korábbinál pontosabb helymeghatározást segítik, és akár egy centiméteres távolságú helymeghatározást is lehetővé tesznek Kínában és az ázsiai térségben. A Beidou szolgáltatásait fejlesztői 2020-tól az egész világra ki kívánják terjeszteni - írta a Pejcsing Zsipao napilap.

Kína 2000-ben kezdett saját műholdas navigációs rendszerének kiépítésébe, elsősorban azért, hogy megszüntesse függőségét a GPS amerikai navigációs rendszertől. A kínai rendszer 2007-ben indult, 2010 után kiépítése felgyorsult, a legutóbbi műholdat az év elején bocsátották fel. A rendszert az ázsiai térségre való kiterjesztése után Beidou-2 névvel is illetik. A Pejcsing Zsipao cikke szerint a fejlesztésekkel a műholdas navigáció kínai ipara akár a 400 milliárd jüanos (14,4 ezer milliárd forint) nagyságot is elérheti.

Jelenleg négy jelentősebb navigációs rendszert alkalmaznak a világban, ezek a GPS, az orosz Glonass, az Európai Unió Galileója és a kínai Beidou.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 482 megtekintés

Videó: 48 288 759 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919685

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh