Li Keqiang kínai miniszterelnök hétpontos javaslatot terjesztett elő a Kína és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) közötti együttműködés további kiterjesztése és elmélyítése érdekében.

Beértek a kínai-ASEAN kapcsolatok, és nagyobb sebességre váltott a kétoldalú együttműködés, hangsúlyozta Li a 16. kínai-ASEAN találkozón a brunei fővárosban.

Rámutatott, hogy az együttműködés előmozdításának feltétele a stratégiai bizalom megerősítése és a jó szomszédi viszony konszolidálása, az együttműködés elmélyítésének kulcsa pedig a gazdasági fejlődésben és a kölcsönös előnyök kiszélesítésében rejlik.

A két félnek meg kellene vitatnia egy, a jó szomszédi viszonyról, barátságról és együttműködésről szóló megállapodás aláírásának lehetőségét, ami jogi és intézményi biztosítékot jelentene a kétoldalú stratégiai együttműködéshez, mondta.

A két félnek meg kell erősítenie a biztonsági cseréket és együttműködést. Hozzátette: a kínai-ASEAN védelmi miniszteri találkozó mechanizmusának javítása mellett más területen, például a cyberbiztonság, a katasztrófa-elhárítás és a törvények közös végrehajtásának területén is meg kell szilárdítani az együttműködést.

A két oldalnak tárgyalásokat kell indítania a szabad kereskedelmi terület frissítéséről, és arra kell törekedniük, hogy a kétoldalú kereskedelem 2020-ra elérje az 1 billió dollárt.

Kínának és az ASEAN-nak fel kell gyorsítania a kölcsönös összeköttetést szolgáló infrastruktúra kiépítését, és ennek részeként létre kell hozni egy ázsiai infrastrukturális befektetési bankot.

A két oldalnak együtt kell működnie a regionális pénzügyi együttműködés és a kockázatok elleni immunitás fokozásában.

A két oldalnak elő kell mozdítania a tengerügyi együttműködést, közösen kell dolgozniuk a 21. századi tengeri Selyemút kiépítésén.

Kínának és az ASEAN-nak fel kell pörgetnie a kultúra, a technológia, a környezetvédelem területén és más területeken folytatott együttműködést, ezzel megszilárdítva a kétoldalú baráti együttműködés alapját, tette hozzá a kínai kormányfő.

Forrás: cri.cn

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 112 854 megtekintés

Videó: 48 336 716 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6926099

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh