A japán cég az ipari robotok legnagyobb alkalmazója, de a jövőben beszáll a mindennapi életet támogató gépek fejlesztésébe is.

A Toyota kifejlesztette a Welwalk WW-1000 típusú robotot, amely a szélütést kapott embereknek segíthet abban, hogy újra megtanuljanak járni és futni. A gép leginkább egy fitneszberendezésre hasonlít és segít az izmok edzésében, a járómozdulatok újra begyakorlásában. Videók és figyelmeztető hangok segítik a gyógyulást és gyorsítják a tanulási folyamatot. A módszer sikeres, ugyanis a robot által támogatott rehabilitáció 60 százalékkal gyorsabb, mint a hagyományos kezelés - mondta el Eichi Saito, a Fujita Egyetem professzora.

A Toyotának komoly ambíciói vannak a robotika és a mesterséges intelligencia területén. A társaság tömeggyártóvá válna a robotok piacán hogy megkönnyítse az emberek mindennapi életét, s ezért kész mélyen a zsebébe nyúlni és komoly veszteségeket is elviselni, mert egy hosszú távú tervről van szó. A Toyota már 2005-ben megalapította a partnerrobot-részlegét, amelynél napjainkban 200 szakember dolgozik. A vállalat Kaliforniában is végez mesterséges intelligenciával és a robotikával kapcsolatos kutatásokat, költségvetésük évi 200 millió dollár.

Akifumi Tamaoki, a partnerrobot-részleg ügyvezetője kifejtette, hogy a fejlesztett termékeik már a klinikai tesztelés szakaszában vannak és a következő években kerülhetnek a piacra. Lépésenként akarnak haladni, először az egyszerűbb termékekkel kezdik és ezután fordulnak majd az összetettebb megoldások felé.

Japán lakossága ötven éven belül 30,7 százalékkal csökkenhet egy nemrég bemutatott kormányjelentés szerint. A népesség 2065-re a 2015-ös 127 millió főről várhatóan 88,08 millióra csökken. 2015-ben a 65 éves vagy annál idősebb japánok a lakosság 26,6 százalékát tették ki, 2065-ben viszont arányuk 38,4 százalékra emelkedhet, emiatt az intézet szerint meg fognak növekedni a társadalombiztosítási költségek. Ők a leggyorsabban öregedő nemzet: a férfiak várható élettartama 80,79 évről 84,95 évre, a nőké 87,05-ről 91,35 évre emelkedett. Eközben egyre kevesebb gyerek születik: tavaly volt az első év, amikor az újszülöttek száma egymillió alá csökkent. Ennek hátterében a szakértők szerint az áll, hogy a fiatalok egyre később házasodnak és így egyre inkább kitolódik az első gyerek születése is. A gazdaság bizonyos szektorait már most akut munkaerőhiány jellemzi.

Mindez hatalmas piaccá válhat, mert az ápolási robotok racionalizálhatják a kórházak és az időseket segítő otthonok költségeit. A Welwalk lízingelési díja egyszeri 9000 euró, ehhez társul még a körülbelül 3000 eurós havidíj. A Toyota először a japán piacra összpontosít, Tamaoki szerint a külföldi terjeszkedés még 2-3 évig tarthat. A szükséges engedélyek megszerzése, a nemzetközi szolgáltatás kiépítése és a terapeuták képzése a különböző országokban időbe telik. Az első külföldi piac Ázsia lehet, megelőzve az Európai Uniót és az Amerikai Egyesült Államokat. Ennek oka, hogy az ázsiaiak hasonló felépítésűek, mint a japánok, ezért a Welwalk nagyobb módosítások nélkül piacra dobható lesz a régióban. Jelenleg ugyanis a gép csak a legfeljebb 1,90 méter magas és 95 kilogramm súlyú beteg kezelésére használható.

Forrás: sg.hu / newsroom.toyota.co.jp

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 276 megtekintés

Videó: 48 296 767 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920350

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh