Amerikai kutatók az eddigi legfajsúlyosabb tanulmányban igyekeznek bizonyítani, hogy a palagáz-kitermelés miatt gyakoribbá válnak a földrengések. Ha az összefüggés bizonyossá válna, az biztosan megdrágítaná a kitermelést vagy esetleg véget is vethetne a palagáz-forradalomnak.

A Cornell University nemrégiben megjelent tanulmánya szerint feltehetően összefüggés van az Oklahoma államban nekilendült palagáz kitermelés és a területen gyakoribbá vált földrengések között - írja a zerohedge.com. A kutatók ugyan nem tudtak konkrét kapcsolatot kimutatni a nem szokványos gázkitermelés, az úgynevezett rétegrepesztéses technológia alkalmazása és a földmozgások között, de azt igazolták, hogy az érintett térségben a kitermeléssel párhuzamosan szaporodtak el a földrengések.

Nagy kérdés, hogyan előzhette meg hirtelen, minden egyéb előzmény nélkül Oklahoma Kaliforniát a leginkább földrengésveszélyes államok sorrendjében - mondja Katie Keranan, a Cornell kutatásvezetője. Hasonló gyanúk miatt Ohio államban számos kutat bezárattak a hatóságok. Feltelezésük szerint közvetlenül ezek okoztak bizonyos földrengéseket.

A tanulmány szerint nem maguk a rétegrepesztésre használatos fúrások okozzák a bajt, hanem az úgynevezett befecskendező kutak. A repesztésre használt víz és vegyi anyag keverékét, amelyek felhasználásuk után visszaáramlanak a fúrásokba, ezekben a kutakban, vízzáró rétegek közé sajtolva helyezik el. Feltételezések szerint nyomásuk miatt egy idő után mozgások indulhatnak el a föld alatti geológiai törésvonalak mentén.

Csak semmi pánik!

Az energiacégek természetesen azt emelték ki a felmérésből, hogy a kutatók nem tudtak egyértelmű összefüggést kimutatni tevékenységük a földmozgások között. Mike Terry az Oklahomai Független Olajszövetség elnöke emlékeztet arra hogy hasonló ipari szennyvíztárolókat fél évszázada létesítenek a térségben. Előfordult, hogy ezekben több víz volt, mint most. Szerinte az is gyanús, hogy miközben 77 oklahomai megyében folyik olaj- vagy gázkitermelés, ebből csak hétben mértek bármiféle szeizmikus aktivitást.

Terry mindenkit óv attól, hogy egy kutatás alapján ítélkezzen. Ha a tények pontosan igazolnák a tudományos feltételezéseket, az legkevesebb azzal járna, hogy megszigorítanák az újfajta gáz- és olajkitermelés feltételrendszerét, ami növelné annak költségeit. Rosszabb esetben teljesen leállhatnak a fúrások. A szigorítások jegyében például Ohióban a hatóságok előírták, hogy a cégeknek kútjaik öt kilométeres körzetében mérniük kell a térség szeizmikus aktvitását.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 172 612 megtekintés

Videó: 47 300 214 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6749894

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh