Az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) titokban gyűjtött össze több százmillió e-mail címet és azonnali üzenetküldő programokban lévő profil adatait.

A The Washington Post átfogó cikkében világított rá arra, hogy az információk közül sok az amerikai állampolgárokhoz köthető. Az adatok magas rangú titkosszolgálati munkatársaktól és az Edward Snowden által nyilvánosságra hozott szigorúan titkos dokumentumokból származnak. Az NSA tavaly egyetlen nap alatt 444 743 e-mail címet szerzett meg a Yahoo!-tól, 105 068 címet a Hotmailtől, míg a Facebooktól 82 857, a Gmailtől 33 697 és más szolgáltatóktól 22 881 e-mail címet gyűjtött össze. A The Washington Post számításai alapján ezt figyelembe véve egy év alatt több mint 250 millió e-mail cím kerülhet bele az NSA címjegyzékébe. A Google, a Microsoft és a Facebook szóvivői kijelentették, hogy a cégek nem segítették az adatgyűjtést, a Yahoo! pedig közölte, hogy január óta minden e-mail kapcsolatot titkosítanak.

Shawn Turner, az amerikai titkosszolgálatokat felügyelő igazgató irodájának szóvivője elmondta, hogy a hivatal terroristákkal, emberkereskedőkkel és drogcsempészekkel kapcsolatos információkat igyekszik megszerezni, és nem érdeklik őket a normális amerikaikkal kapcsolatos személyes adatok. Az amerikai lap kiemelte, hogy az NSA-t sem a kongresszus, sem az illetékes bíróság nem hatalmazta fel címjegyzékek összeállítására. Egy magas rangú titkosszolgálati munkatársa hozzátette, hogy ha ez megvalósulna, az ráadásul törvénytelen is lenne. Az információgyűjtés mértékére jellemző, hogy fennállt a veszélye annak, hogy a szerverek túlterheltté válnak. Komoly problémát jelentenek továbbá a kéretlen elektronikus reklámlevelek is, amelyek gyakran tartalmaznak vírusokat, illetve haszontalan információkat.

A utahi NSA-központ átadása technikai problémák miatt csúszik, az elmúlt 13 hónapban számos áramingadozást és hálózati zavart regisztráltak és ezek miatt több százezer dollár értékű műszaki felszerelés semmisült meg.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 729 838 megtekintés

Videó: 48 937 799 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029387

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh