A hawaii központ kollégáit győzte meg, hogy adják át neki jelszavaikat, így szerezte meg a titkos dokumentumokat.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa kollégái számítógépes jelszavát felhasználva jutott hozzá illetéktelenül olyan titkos információkhoz, amelyeket kiszivárogtatott a médiának - íra a Reuters washingtoni forrásokra hivatkozva.

A brit hírügynökség értesülése szerint az Egyesült Államok titkos adatgyűjtési programja körüli nemzetközi botrányt kirobbantó Edward Snowden az NSA hawaii regionális központjában dolgozó mintegy 20-25 kollégáját győzte meg arról, hogy adják meg neki felhasználói nevüket és jelszavukat, mert rendszergazdaként szüksége van a kódokra munkája elvégzéséhez. Így Snowden birtokába kerültek olyan információk, amelyekhez nem volt hozzáférése.

A Reuters úgy tudja, hogy a félrevezetett kollégákat kihallgatták és felmentették tisztségükből.

Az NSA és az azt felügyelő Nemzeti Hírszerzési Igazgató Irodája a hírügynökség megkeresésére a Snowden ellen folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva azt közölte, hogy nem akarnak nyilatkozni az értesülésről.

Snowden idén tavasszal megközelítőleg egy hónapig dolgozott külső, szerződéses munkatársként a hawaii központban. Ez idő alatt az NSA több tízezer titkos minősítésű dokumentumához fért hozzá és töltötte le azokat.

Ugyancsak a Reuters forrásai szerint az amerikai hatóságok csak lassan haladnak előre abban, hogy pontosan felmérjék, mekkora kárt okozhat Snowden tevékenysége az Egyesült Államok hírszerzésének, mert az informatikusnak részben sikerült eltüntetnie a nyomokat, amelyek arról árulkodnának, hogy hogyan fért hozzá az NSA adataihoz.

Forrás: computerworld.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 723 916 megtekintés

Videó: 48 934 050 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028660

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh