Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök történelmi hibának nevezte a Genfben aláírt megállapodást, Simon Peresz államelnök szerint viszont az eredményei, s nem a szavak döntenek majd róla - közölte az izraeli katonai rádió.

Netanjahu a vasárnapi kormányülés kezdetén kijelentette, hogy "ma sokkal veszélyesebbé vált a világ, mert a legveszélyesebb rendszer jelentős lépést tett a világ legveszélyesebb fegyverének megszerzésére. A világ vezető hatalmai először fogadták el az iráni urándúsítást, miközben teljesen figyelmen kívül hagyják az általuk vezetett ENSZ Biztonsági Tanácsot."

"Izrael nem tekinti magára nézve kötelezőnek a megállapodást és fenntartja a jogot az önvédelemre"- tette hozzá az izraeli kormányfő. Élesen szembeszállt a szankciók feloldásával, mert - mint mondta - évekbe telt létrehozásuk, és Irán kozmetikai engedményeiért oldják fel, amelyeket heteken belül visszavonhatnak.

Irán eltökélt Izrael elpusztításában, de Izrael nem engedi az iráni nukleáris katonai képességek kifejlesztését - közölte a miniszterelnök.

Netanjahuhoz hasonlóan Avigdor Liberman külügyminiszter is sajnálatát fejezte ki az egyezmény aláírása miatt vasárnap reggel. A katonai rádiónak adott interjúban azt mondta róla, hogy "az Iszlám Köztársaság legnagyobb diplomáciai győzelmét könyvelheti el Khomeini forradalma óta, amely fegyverkezési versenyhez vezethet a Közel-Keleten is."

Simon Peresz izraeli államelnök ugyanakkor a kormányfőnél mérsékeltebben nyilatkozott. Szerinte Izrael - akárcsak a nemzetközi közösség többi tagja - előnyben részesíti a diplomáciát, és annak eredménye fog dönteni a megállapodásról, nem pedig a szavak. Az iráni néphez címezve szavait kijelentette, hogy "Önök nem az ellenségeink, s mi sem vagyunk az Önök ellenségei. Fennáll a diplomáciai megoldás lehetősége, ami Önökön múlik. Utasítsák el a terrorizmust, állítsák le a nukleáris programot és a nagy hatótávolságú rakéták fejlesztését" - üzente az izraeli elnök Teheránnak.

Peresz vasárnapi közleményében Barack Obama amerikai elnökre hivatkozva kijelentette, hogy a nemzetközi közösség nem tűri el az atomfegyvert szerző Iránt és kész azt minden áron megakadályozni. Cipi Livni igazságügyminiszter, a centrista Tnua (Mozgalom) párt elnöke pedig azt nyilatkozta a rádiónak, hogy az egyezmény aláírása után előre kell nézni, meg kell erősíteni a stratégiai kapcsolatokat Amerikával és egységes politikai álláspontot kell kialakítani további országokkal, köztük az Iránban fenyegetést látó arab államokkal, hogy a majdani végleges megállapodás valóban megakadályozza az iráni atomfegyverkezést.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 723 117 megtekintés

Videó: 48 933 417 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028531

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh