Ellenséges hangú szerkesztőségi cikket közölt a Global Times című kínai központi napilap Nagy-Britanniáról kedden, a brit miniszterelnök kínai látogatásának második napján. Az újság kínai és angol nyelvű kiadásában is írtak a témában.

A kínai nyelvű cikkben a Global Times azt írja: Kína és Nagy-Britannia kapcsolata nem különleges, a kínai külpolitikában David Cameron országa könnyen helyettesíthető más államokkal. Nagy-Britannia már nem számít "nagy országnak", csupán kellemes célpontja a tanulóknak és az utazóknak, valamint jó labdarúgócsapatok hazája.

Az angol nyelvű kiadás címében is sokatmondó: Kína nem veszi be Cameron "őszinteségét". A cikk úgy fogalmaz, hogy a látogatást brit nemzeti érdekek motiválják.

A kínai kormány udvariasan viselkedik a miniszterelnökkel, a közvélemény ugyanakkor nem felejti el "bizonyos ügyekkel" kapcsolatos viselkedését – olvasható a lapban. A cikk példaként Hongkongot hozza fel, ahol a brit kormány képviselői a közvetlen választások bevezetése mellett kardoskodnak, ezzel is szítva a pekingi vezetők és a különleges igazgatású övezet közötti ellentéteket.

"A kínai emberek úgy gondolják, hogy ha London beleavatkozik Hongkong átmenetének ügyébe, a kínai-brit viszony ismét befagyhat" – fogalmaz a lap.

Az "ismét" a két ország közötti diplomáciai lehűlésre utal, amely David Cameron és a dalai láma tavalyi találkozója miatt alakult ki. Peking akkor elhalasztotta a brit miniszterelnök látogatását.

David Cameron hétfőn érkezett Kínába, Pekingben tárgyalt Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel, majd Hszi Csin-ping elnökkel vacsorázott. Kedden a kelet-kínai Sanghajban helyi üzletemberekkel tárgyalt Cameron brit befektetési lehetőségekről. A látogatás szerdán Csengduban zárul.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 375 994 megtekintés

Videó: 45 453 880 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6382230

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh