Megelőzte a kínai deviza az európait: immáron nem az euró a világkereskedelem második leggyakrabban használt elszámoló eszköze, hanem a jüan.

A világkereskedelem finanszírozásában már nem az euró, hanem a jüan a második leggyakrabban használatos deviza - derült ki a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT) adataiból. A kínai deviza a bankgaranciák és más pénzügyi műveletek 8,7 százalékában szerepelt októberben míg 2012 elején csak 1,9 százalék volt ez az arány.

Eközben az euró súlya 6,6 százalékra mérséklődött a 2012. januári 7,9 százalékról. Az amerikai dollár tartja túlnyomó szerepét: a kereskedelmi tranzakciók 81,1 százalékában ezt a devizát fogadják el a felek. A jüant legnagyobb arányban használó öt ország Kína, Hongkong, Szingapúr, Németország és Ausztrália.

A kínai valuta egyértelműen az egyik legnépszerűbb fizetőeszköz a világon, ezen belül különösen nagy a szerepe Ázsiában. Súlyát elsősorban az növeli, hogy az ország exportőrei és importőrei, illetve partnereik egyre többször adnak egymásnak bankgaranciákat jüanban - mondja Franck de Praetere, a SWIFT illetékes vezetője.

A jüan nagy menetelése

Piaci megfigyelők egybehangzóan a jüan nemzetközi szerepének erősödésére számítanak. A HSBC bank 700 üzletember megkérdezésén alapuló felmérésre szerint a világszinten tevékenykedő vállalatok öt éven belül bevezetik saját elszámolásaikban a jüan használatát.

Aki elmulasztja ezt, az alulmarad versenytársaival szemben a kínai üzletek megkötésekor - vonták le a következtetést a HSBC szakértői. Várakozásuk szerint 2015-re a kínai külkereskedelem 30 százalékát bonyolítják majd le jüanban szemben a 2012. végi 12 százalékkal. Ez végleg megnyitja az utat a kínai deviza konvertibilissé válása előtt.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 728 863 megtekintés

Videó: 48 937 079 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029259

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh