Hamid Karzai afgán elnök az amerikai-afgán biztonsági megállapodás kapcsán úgy vélte, hogy az Egyesült Államok gyarmatosító hatalomként viselkedik.

A Le Monde című napilap kedd délután megjelent számában közölt interjúban Karzai az egyezmény aláírásához ismételten azt követelte, hogy az amerikai különleges erők fejezzék be az afgán házak elleni műveleteiket, valamint hogy Washington játsszon pozitív szerepet a békefolyamatban.

"Nekem az a felelősségem, hogy olyan garanciákat kapjak, hogy a megállapodás Afganisztán érdekeit szolgálja. Amíg nem kapom meg ezeket a garanciákat, nem írom alá a megállapodást" - mondta Karzai.

Miután a két félnek csak hosszú hónapok alatt sikerült kidolgoznia a szerződéstervezetet, és azt jóváhagyta az afgán törzsi tanács (loja dzsirga), az afgán elnök azt közölte, hogy a szerződést már csak az áprilisi elnökválasztás után írja alá az ország új elnöke, mert az afgán vezetőség addig újabb feltételeket akar belevenni a szövegbe. Ez újabb feszültségforrást teremtett Kabul és Washington között, mert az amerikaiaknak állításuk szerint nem lesz elegendő idejük arra, hogy felkészüljenek a szerződés teljesítésére.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter szombaton váratlanul Kabulba látogatott, de nem találkozott Karzaival, viszont tárgyalt afgán kollégájával, Biszmulla Mohammadival, s a megbeszélés után azt mondta: az afgán vezetők "ésszerű határidőn belül" aláírják az amerikai erők 2014 utáni afganisztáni jelenlétéről szóló kétoldalú biztonsági megállapodást. Arra is utalt, hogy az egyezmény aláírásának határideje a NATO 2014 február végi miniszteri értekezlet.

Karzai szerint azonban az amerikaiak nem szövetségesként, hanem ellenfélként viselkednek, mégpedig azzal, hogy az ország elhagyására ösztönzik a vállalatokat és a tőkét.

"Az afgán házak megtámadása ellenséges cselekmény. Pszichológiai háború indítása az afgán nép ellen ellenséges cselekmény" - fogalmazott az afgán elnök.

A Le Monde-nak arra a kérdésére, hogy szerinte az Egyesült Államok gyarmatosító hatalomként viselkedik-e Afganisztánban, Karzai azt válaszolta: "Teljesen úgy. Az olyan fenyegetések, hogy nem fogunk fizetéseket adni, meg hogy polgárháborúba vagy békétlen helyzetbe vezetünk titeket, ezek fenyegetések".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 888 414 megtekintés

Videó: 49 062 822 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054514

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh