Minszk és Asztana tartva Moszkva diktátumától csökkentené annak befolyását a 2015-re létrehozandó eurázsiai gazdasági szövetségben - értékelték vezető orosz lapok szerdán a szervezet létrehozásával kapcsolatos elképzeléseket.

Kedden az orosz fővárosban tartotta államfői szintű ülését az úgynevezett legfelső eurázsiai gazdasági tanács, amelyre nem csak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Nurszultan Nazarbajev kazah államfő volt hivatalos. A Moszkva irányította orosz-fehérorosz-kazah vámunió tagállamainak vezetőin kívül megfigyelőként részt vett rajta Szerzs Szargszján örmény és Almazbek Atambajev kirgiz elnök, valamint Mikola Azarov ukrán kormányfő is.

A rendezvény keretében aláírták Örményország vámuniós csatlakozási menetrendjét.

A Kommerszant című tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap szerint nem ígérkeznek könnyűnek az eurázsiai gazdasági szövetség létrehozataláról jövőre folytatódó tárgyalások. Minszk és Asztana ugyanis ellenzik, hogy államaik szuverén jogosultságainak széles körét átadják a leendő szövetségnek. Ez ellentétes Moszkva álláspontjával, amely szerint az eurázsiai gazdasági szövetség létrehozatala csak a kezdete az integrációs folyamatnak, és nincs értelme a korlátozásoknak. Moszkva egy az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjedő eurázsiai unióban gondolkodik.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő nemzetközi szervezetként látná inkább az eurázsiai gazdasági szövetséget, Nurszultan Nazarbajev kazah elnök pedig a szövetség létrehozatalának politikai síkra terelésétől óvott."Hozzunk létre gazdasági szövetséget, minden eljön a maga idejében" - mondta.

A Vedomosztyi című orosz üzleti-gazdasági napilapnak Vlagyimir Zsarihin, a Független Államok Közössége Intézetének igazgatóhelyettese kifejtette: a kazah elnök és a fehérorosz kollégája aggodalmainak egyszerű a magyarázata a nemzetek feletti szervezet jogosultságaival kapcsolatosan. A két országban ugyanis minden kompetencia az államfők kezében összpontosul és azt nehezen adnák át másnak. Szerinte aligha sikerül az eltervezett időre felállítani a eurázsiai gazdasági szövetséget.

A Nyezaviszimaja Gazeta cikkírójának véleménye szerint nyilvánvaló, hogy a vámuniót a Kremllel együtt létrehozó kazah elnök és a fehérorosz államfő is a lehető legnagyobb mértékben be akarja biztosítani magát Oroszország politikai befolyásának erősödésétől. Lukasenka és Nazarbajev egyben arra törekszik, hogy növelje országa erejét a vámunión belül és nemzetközi téren egyaránt. Ukrajna pedig megelégszik a megfigyelő státussal.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 819 484 megtekintés

Videó: 49 869 900 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7135763

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh