Kína lakossága tavaly elérte az 1,36 milliárdot- közölte a Központi Statisztikai Hivatal elnöke Pekingben. Ebből 697 millió a férfi és 663 millió a nő.

Az egyke rendszer miatt drámai a nők hiánya Kínában ahol minden család fiú gyermeket szeretne, és ezért meg is tesz mindent. Az eredmény: a szebbik nem aránya messze elmarad a kívánatostól, így vannak egyes vidékek, ahol a fiatalemberek hiába keresnek házastársat maguknak. Miért oly fontos, hogy az egyetlen gyerek fiú legyen? Nemcsak a hagyományok miatt hanem azért is, mert a lányok a házasság után a férfi családjához kerülnek. Vagyis a lányos apák és anyák magukra maradhatnak idős korukra! Ez pedig nagy csapás Kínában, ahol a nyugdíj rendszer csak minimális megélhetést tesz lehetővé.

A valamivel több mint harminc éve bevezetett egyke rendszer problémáival a pekingi vezetés is tisztában van. Enyhítettek a szigorú szabályokon: immár második gyereket is vállalhat az a házaspár, amelynek mindkét tagja egyke. A lakosság gyors elöregedése és a drámai férfi többlet az egyke rendszer gyors reformját sürgeti, de más oldalról a túl sok gyerek az ellátó rendszert fenyegetné, amely a városokban így is nehezen birkózik meg a problémákkal. Arról nem is beszélve, hogy a pekingi vezetők a munkanélküli millióktól rettegnek hiszen velük végképp nem tudna mit kezdeni a kapitalizmust lázas sietséggel építő kommunista rendszer.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 896 392 megtekintés

Videó: 49 068 072 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055063

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh