Kína sosem fogja megengedni, hogy a Koreai-félszigeten káosz uralkodjon el vagy háború törjön ki - hangoztatta Vang Ji kínai külügyminiszter amerikai kollégájával, John Kerryvel folytatott pekingi tárgyalásán.

A kínai diplomácia vezetője kijelentette, Kína ezt komolyan veszi, s nem csak mondja, hanem ennek szellemében is cselekszik.

Barack Obama amerikai elnök azzal a céllal küldte külügyminiszterét Kínába, hogy próbálja meg elérni Pekingnél: hasson oda Phenjannál az észak-koreai atomprogram beszüntetése, a nukleáris leszerelés érdekében. Obama másik fő célja, hogy Kína békésen rendezze területi vitáit Japánnal és több más ázsiai országgal.

Kerryt fogadta Hszi Csin-ping kínai államelnök is. A Hszinhua hírügynökség a Hszi-Kerry találkozóról kiemelte, hogy a kínai elnök a kínai-amerikai kapcsolatok már sokat emlegetett új modelljének építése iránti elkötelezettségét hangoztatta, a párbeszéd, a kölcsönös bizalom és együttműködés erősítése, a nézetkülönbségek "megfelelő" kezelése mellett állt ki.

Észak-Koreával kapcsolatban a jelentésben mindössze annyi szerepel, hogy a Koreai-félsziget kérdése napirenden volt, s a kínai elnök ismertette országa ezzel kapcsolatos álláspontját.

Az amerikai külügyminiszter az államelnökkel folytatott megbeszélését követően, részletek nélkül arról számolt be, hogy az "nagyon előremutató és nagyon pozitív" volt. Mint mondta, tárgyalásain Szíria, Afganisztán és Irán témája is előkerült. Arról egyelőre nincsenek jelentések, hogy Kína és a környező országok közötti kelet-kínai-tengeri, illetve dél-kínai-tengeri területi vitákról szó esett-e a tárgyalásokon, illetve ha igen, milyen formában.

Kerry Kínába utazása előtt utalt rá, hogy a kelet-kínai-tengeri szigetvita elmérgesedése esetén Washingtont kötelezi a Japánnal meglévő biztonsági szerződés, míg az amerikai haditengerészet parancsnoka csütörtökön azt mondta, hogy a Fülöp-szigetek és Kína tengeri konfliktusa esetén az Egyesült Államok Manila segítségére sietne.

Utóbbival kapcsolatban kérdésre válaszolva a kínai külügyi szóvivő pénteki sajtóértekezletén kijelentette, Washington tartsa magát ígéretéhez, miszerint a területi vitákban nem foglal állást. "Az Egyesült Államok nem részese a dél-kínai-tengeri vitának, ezért szavaival és cselekedeteivel óvatosnak kell lennie" - jegyezte meg Hua Csun-jing.

John Kerry Szöulból érkezett a kínai fővárosba, ahonnan Jakartába utazik tovább, majd Abu-Dzabiban fejezi be február 18-ig tartó ázsiai körútját.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 916 738 megtekintés

Videó: 49 080 963 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056950

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh