Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az ukrajnai válság ellenére Franciaország két Mistral típusú helikopterhordozó hadihajó eladását tervezi Oroszországnak, illetve, hogy Párizs még mindig nem mondta fel a Moszkvával három éve kötött négy hajóra vonatkozó szállítási szerződést.

Ezt Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes jelentette ki csütörtökön a képviselőház külügyi bizottságának meghallgatásán. A kérdés megvitatása fontos napirendi pont lesz Laurent Fabius francia külügyminiszter május 12-re és 13-ra tervezett washingtoni tárgyalásain.

Párizs - noha Fabius a Krím orosz elcsatolását követően kilátásba helyezte az üzlet felmondását - októberben dönt majd véglegesen arról, hogy teljesíti-e az 1,2 milliárd dolláros szerződést, amelyet még 2011-ben, Nicolas Sarkozy és Dmitrij Medvegyev elnöksége alatt kötöttek. A megállapodás értelmében Moszkvának elővásárlási joga van két további helikopterhordozóra.

Nuland csütörtökön kijelentette, hogy Washington már a Krím bekebelezése előtt is rendszeresen tudatta aggályait Párizzsal, és most is hasonlóképpen tesz. A meghallgatáson több képviselő kérte, hogy a franciák mondják fel a szerződést.

A hajók megvétele lenne Oroszország első jelentősebb fegyverzetvásárlása a Szovjetunió összeomlása óta. Az első, Vlagyivosztok elnevezésű hajót az idei év utolsó harmadában, a második, Szevasztopol nevű helikopterhordozót pedig 2016-ban kellene leszállítania a gyártónak.

A szerződés értelmében júniusban 400 olyan orosz tengerész kiképzését kezdik meg Franciaországban, akik a jelenlegi tervek szerint a Mistralokon teljesítenek majd szolgálatot.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 084 595 megtekintés

Videó: 48 314 933 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922854

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh