Egy japán kormánybizottság optimista becslései szerint a megfelelő intézkedések meghozatala esetén ötven éven belül 100 millió körül stabilizálódhatna az ország jelenleg 127 milliós, de rohamosan fogyó népessége.

A bizottság jelentése, amely kedden került a Kyodo hírügynökség kezébe, először nevez meg konkrét népesedési célokat Japán jövőjére nézve. Korábbi előrejelzések szerint ha a jelenlegi trendek nem változnak, akkor az alacsony születési ráta miatt 2060-ra 87 millióra fogyna a szigetország lakossága.

„Reméljük, hogy a kabinet osztani fogja válságérzetünket" – mondta Mimura Akio, a bizottság vezetője a jövőbeli kilátásokról kedden.

A bizottság egyebek mellett azt javasolta, hogy Japán duplázza meg a családi pótlék összegét, engedjen be több képzett külföldi munkaerőt, valamint támogassa a Tokióból és környékéről való elvándorlást, mivel a fővárosban a legalacsonyabb a születési ráta.

A társadalom fogyása és öregedése miatti gazdasági károk elkerülése érdekében pedig az idős emberek munkára ösztönzését is magában foglalják a bizottság javaslatai.

Japán negyvenéves tendenciája

Japánban az 1970-es évek óta csökken a születési ráta, és az egy szülőképes korú nőre jutó 1,41 gyermekkel az egyik legalacsonyabb a világon.

A mostani japán kormány már több tervvel is előállt a negatív demográfiai folyamatok gazdasági hatásainak ellensúlyozására, az egyébként konzervatív Abe Sinzó kormányfő egyebek mellett a nők munkaerő-piaci részvételének támogatását hangoztatja, amely kulturális-társadalmi beidegződések miatt rendkívül alacsony Japánban. Ugyanakkor szakértők szkeptikusak azt illetően, hogy a japán népességfogyás megállítható vagy visszafordítható lenne.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 275 902 megtekintés

Videó: 47 436 186 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6776670

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh