Az Oroszországi Föderáció nem értékesít gabonát a világpiacokon, ami azonnali áremelkedést okozott.

Az Oroszországi Föderáció annak ellenére, hogy rekord közeli mennyiséget termelt, leállította gabonaexportját. A piacok arra számítottak, hogy Moszkva - kihasználva a rubel alacsony árfolyamát - a 2014-2015-ös piaci év első három hónapjában elárasztja az olyan kulcsfontosságú vevőket, mint Egyiptom és Törökország. Az ukrán válság következtében azonban a hazai árai túl magasra emelkedtek.

A The Moscow Times szerint ennek egyik oka a nyugati élelmiszerekkel szembeni behozatali tilalom. Emiatt az állattenyésztők takarmányigénye egyre növekszik, s a Krím visszatérése és az ukrajnai menekültek miatt 3 millió emberrel többet kell etetni.

A SovEcon prognózisa szerint a 2014-2015-ös piaci évben az orosz hazai gabonaszükséglet az egy évvel korábbi 67 millióról 71 millió tonnára emelkedik. Búzából 1,5 millió tonnával többre, 36,5 millió tonnára van szükség.

Bár a rubel egyre gyengül, de ezt már nem tudják kihasználni az exportőrök, mert a termelők visszatartják gabonájukat, miután a szezon első három hónapjában 10 millió tonnát adtak el - az idei exportálható mennyiség mintegy felét

Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy ha a termés meghaladja a 100 millió tonnát, akkor az idei exportálható felesleg 27-30 millió tonna gabona lesz, ennek 70 százaléka búza. Eddig 96,1 tonnát takarítottak be, ezen belül 57,8 millió tonna búzát.

Az USA mezőgazdasági minisztériumának prognózisa szerint a folyó piaci évben Oroszország lesz az Európai Unió és az Egyesült Államok után a világ harmadik legnagyobb exportőre. A SovEcon agrártanácsadó cég arra számít, hogy az idei orosz termés eléri a 105 millió tonnát, ami a Szovjetunió felbomlása óta a második legjobb eredmény, ennél többet, 108 millió tonnát csak 2008-ban takarítottak be.

Forrás: oroszhirek.hu / The Moscow Times Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 894 639 megtekintés

Videó: 49 066 655 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054869

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh