Kína bejelentette, hogy Li Ko-csiang miniszterelnök Németországba és Olaszországba látogat, ezzel egyidejűleg pedig figyelmeztette Európát, hogy ne ártson többet az orosz-kínai kapcsolatoknak. Peking minden alkalmat kész felhasználni az oroszországi üzleti lehetőségek kiaknázására az EU és Oroszország közötti viszony romlásának fényében. Erről a németországi kínai nagykövet tájékoztatott egy héttel Li Ko-csiang és Angela Merkel találkozója előtt.

„Nagyon szoros gazdasági kapcsolatot szeretnénk kialakítani Oroszországgal” – hangsúlyozta a nagykövet. „Szeretnénk az Oroszország és az EU közötti kapcsolat javulását, azonban ha lehetőség nyílik az Oroszországgal való együttműködés elmélyítésére, akkor miért ne használjuk ki azt? Nem mi kezdtük ezt a konfliktust” – jegyezte meg ironikusan és nyíltan a nagykövet. Az ilyen stílusú beszéd egyébként nem jellemző a kínai diplomatákra.

Ezzel Kína Németországból figyelmeztette Európát, hogy elfoglalja helyét az orosz piacon az európai szankciók következtében kialakult helyzetben. Ez nem lesz könnyű – mondta az Európai Intézet Németország szakértője, Vagyiszlav Belov:

Minden nehézség ellenére, a német cégek továbbra is ellenzik a szankciókat és aktívan kritizálják ezt a fajta politikát. Az üzleti világ megerősíti hajlandóságát, hogy Oroszországnak üzleti partnere legyen. Ezt a hajlandóságot pedig nem kevésbé mutatja ki, mint Kína. Éppen ezért a kínai cégeknek nagyon kell igyekezni és a nyílt, igazságos versenyben meg kell majd próbálniuk elfoglalni azokat a területeket, ahol a német cégek jelen vannak. Azt hiszem ez nem lesz egyszerű.

Európa Oroszország üzleti partnere marad – jelentette be Putyin elnök az Oroszország hív elnevezésű nemzetközi befektetési fórumon, amelyet október 2-án tartottak Moszkvában. Kína azonban a legfontosabb prioritás. A fórumon Kína képviselőjét követően az orosz elnök megjegyezte, hogy Kína nem azért élvez elsőbbséget Európával szemben, mert az EU és Oroszország kapcsolatai megromlottak:

Biztos vagyok abban, hogy amikor a kínai képviselő beszélt a befektetési alapok lehetőségeiről, az mindenkit megfogott. Ez pedig gondolkodásra késztet, hogy hogyan válaszoljunk a kérdésre: Hogyan használjuk Kína gazdasági növekedését más országok gazdaságaiban? Oroszország gondolkodik ezen.

Az elkövetkezendő években Oroszország el akarja mélyíteni kapcsolatait a BRICS országaival – erősítette meg Vlagyimir Putyin. Ez nem egy kényszeredett válasz a Nyugatnak az orosz ellenes szankciókra. Ez egy stratégia, amelyet Oroszország dolgozott ki Kínával, Indiával, Brazíliával és Dél-Afrikával együtt a közös fejlődés és növekedés érdekében.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 144 megtekintés

Videó: 48 298 344 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920467

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh