Egy éven belül önvezérlő, személyzet nélküli őrcsónakokat rendszeresíthetnek az amerikai haditengerészetnél - közölték vasárnap a fegyvernem kutatói.

Az új eszközök segítségével meg lehet majd állítani az olyan öngyilkos támadásokat is, mint amilyet 2000-ben Jemen partjainál intéztek a Cole hadihajó ellen. Az incidensben 17 amerikai tengerész meghalt és további 39 megsebesült.

Az amerikai Haditengerészeti Kutatási Hivatal augusztusban két héten át demonstrálta az új eszközök képességeit a James folyón, a Virginia állambeli Fort Eustis közelében. A gyakorlatokon a hadihajók a Perzsa-öböl bejáratául szolgáló Hormuzi-szoroson való áthaladáshoz hasonló manővereket mutattak be. A hadihajókat 13 kisebb felfújható, merevaljú őrhajó kísérte, amelyek közül nyolc egy "ellenséges" jármű észlelésekor kivált a csoportból és bekerítette a célt.

A járművek maguk döntik el, hogy a riasztást követően milyen manőverekbe kezdenek. Képesek összehangoltan körbevenni egy ellenséges célpontot, elállni annak útját, vagy .50-e kaliberű (12,7 milliméteres) géppuskáikból tüzet nyitni rá. A halálos csapás alkalmazásáról azonban mindig az emberi akarat dönt.

Minden csónakot egy tengerész felügyel a vezérlőhajóról. Az eszközöket bármikor át lehet állítani kézi vezérlésre. Ha a kommunikáció a kezelővel megszakad, akkor az önműködően őrhajó leáll. Az elmúlt évtized során a NASA Mars Roverénél alkalmazott megoldások adaptálásával kifejlesztett új haditechnika a saját élőerőt megkímélve képes az ellenséges járművek elrettentésére, megrongálására vagy megsemmisítésére.

Az őrcsónak agyát jelentő, mintegy 2 ezer dollár értékű irányító berendezés-készletet, amelyhez egy radar és szenzorok is tartozik, beszerelhető a haditengerészet bármely már meglévő kisebb járművére. A csónak célját, útvonalát és sebességét fejlett algoritmusok határozzák meg.

Matthew Klunder ellentengernagy, az arlingtoni székhelyű haditengerészeti kutatási hivatal vezetője elmondta, hogy a személyzet nélküli őrhajókat nemcsak hadihajók, de tengeri fúrótornyok, vagy kikötők védelmében is bevethetők.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 367 megtekintés

Videó: 48 316 307 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923062

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh