Jelentősen bővülhetnek Skócia önrendelkezési jogkörei egyebek mellett az adópolitikában annak a javaslatcsomagnak az ajánlásai alapján, amelyet csütörtökön ismertetett a brit kormány által a szeptemberi skót függetlenségi népszavazás után létrehozott szakbizottság.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció annak idején megígérte, hogy ha a skótok többsége a szeptember 18-án megtartott referendumon az elszakadás ellen szavaz, Skócia önrendelkezési jogköreinek további jelentős bővítésére számíthat.

A népszavazáson a skót függetlenséget ellenző erők győztek. Az önrendelkezési jogok szélesítési lehetőségeinek feltárására ezután életre hívott bizottság csütörtökön bemutatott 29 oldalas javaslatcsomagjának ajánlásai között szerepel, hogy a skót parlament határozhatná meg a Skóciában fizetendő személyi jövedelemadó kulcsait és sávjait. Skócia emellett magánál tarthatná a Skóciában beszedett személyi jövedelemadó teljes összegét, és a skóciai áfa-bevételek első tíz százalékpontnyi hányadát is.

Kirívó eleme ugyanakkor a javaslatcsomagnak, hogy továbbra is a brit kormány hatáskörében maradna a tengeri nyersolaj- és földgázkitermelés engedélyezési joga.

A Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) régi követelése, hogy Skóciát illessék az északi-tengeri nyersolaj-kitermelésből származó költségvetési bevételek.

Ennek tétje rendkívüli: jelenleg az Egyesült Királyság adóbevételeinek 1,5 százaléka származik az északi-tengeri olajkitermelésből, iparági becslések szerint azonban Skócia költségvetési adóbevételeinek 10-20 százalékát is elérhetné az ebből eredő jövedelem. A skót kormány egyik fő érve a függetlenségi népszavazás kampányában az volt, hogy saját becslései szerint 2016-2017-ben - ez lett volna a független Skócia első önálló pénzügyi éve - 6,8-7,9 milliárd font (2700-3100 milliárd forint) közötti költségvetési bevétel lenne várható az északi-tengeri olajtermelésből.

John Swinney skót miniszterelnök-helyettes a javaslatcsomag csütörtöki ismertetése után "az elszalasztott lehetőségek tárházának" minősítette az ajánlásokat. Kiemelte: a jelentésből nem annak a skóciai törvényhozási erőcentrumnak a körvonalai bontakoznak ki, amelyet London a skót népszavazás után Skócia népének megígért.

Swinney szerint az ajánlások elfogadása esetén sem érné el a 30 százalékot azoknak az adóknak az aránya, amelyeknek mértékét Skócia önállóan határozhatná meg.

Az SNP célja - az önrendelkezési jogok javasolt szélesítésével együtt is - változatlanul Skócia függetlenné válása. Nicola Sturgeon skót kormányfő, az SNP vezetője a párt két héttel ezelőtti éves kongresszusán közölte: minden korábbinál szilárdabb meggyőződése, hogy Skócia a jövőben független országgá válik. Egyenes utalást tett arra is, hogy erről újabb népszavazást szeretne, bár ennek lehetőségét David Cameron brit miniszterelnök már a szeptemberi referendum után kizárta.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 324 megtekintés

Videó: 48 322 987 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923834

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh