Az Egyesült Államok kormánya péntektől jelentős mértékben enyhít a Kuba elleni kereskedelmi embargón és az amerikai állampolgároknak a karibi szigetországba való kiutazási tilalmán - közölte csütörtökön az amerikai pénzügyminisztérium.

Az amerikaiak ezután korlátozás nélkül használhatják hitelkártyájukat Kubában, az amerikai cégek pedig mobiltelefon-, komputer-, internetes és szórakoztató elektronikai berendezéseket, valamint szoftvereket exportálhatnak oda. A kinyilvánított cél az, hogy megkönnyítsék a kubaiak belföldi és nemzetközi kommunikációját.

Egyes területeken engedélyezték az amerikai kisbefektetéseket és az agrárvállalkozásokat Kubában. Amerikai cégek építőipari anyagokat és berendezéseket szállíthatnak kubai magánvállalkozásoknak privát kézben lévő ingatlanok felújítására. Kivihetnek mezőgazdasági felszereléseket is.

A turistaforgalmat még nem szabadították fel teljesen, de a 12 kategóriába sorolt látogatásra jogosult amerikaiaknak ezentúl nem kell külön kiutazási engedélyért folyamodniuk. Emellett hazatérőben, 400 dollár határértékig, bevihetnek magukkal az Egyesült Államokba kubai termékeket, benne 100 dollárért szeszesitalt és dohánytermékeket - ami de facto a kubai szivarokra vonatkozó tilalom végét jelenti.

Az amerikai utazási ügynökök és légitársaságok külön engedély nélkül repülhetnek a szigetországba és amerikai biztosítótársaságok is nyújthatnak szolgáltatásokat a Kubába utazó vagy az ott élő személyeknek. Amerikai pénzintézetek ezután számlát nyithatnak majd a kubai bankokban az engedélyezett átutalások lebonyolítása érdekében.

A félévszázados embargót vállalati és állami szinten azonban csak az amerikai kongresszus oldhatja fel.

A csütörtökön bejelentett enyhítések a következő lépést jelentik Barack Obama kormányának részéről a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása felé. Az embargóenyhítést három nappal azt követően hozták nyilvánosságra, hogy az amerikai külügyminisztérium is megerősítette, Kuba szabadon bocsátott 53 politikai foglyot.

Az amerikai elnök decemberben jelentette be, hogy enyhíteni fog az általa hatástalannak minősített embargón, és megkezdi a diplomáciai kapcsolatok helyreállításának folyamatát Raúl Castro kormányával. A kiegyezést másfél évi titkos megbeszélések előzték meg, amelynek leglátványosabb eredménye a politikai foglyok elengedését megelőzően az elfogott kémek cseréje, valamint az öt éve fogva tartott Alan Gross segélymunkás szabadlábra helyezése volt.

A két ország képviselői a jövő héten Havannában bevándorlásügyi kérdésekről tárgyalnak majd. A The Washington Times című lap értesülése szerint a kapcsolatok normalizálásának közeledtével felerősödött a szigetországból való kivándorlás, mert a menedékkérők a státuszuk megváltozásától tartanak.

Az amerikai küldöttséget Roberta Jacobson latin-amerikai ügyekben illetékes külügyi államtitkár-helyettes vezeti majd, aki a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő lesz, aki 1980 óta megfordult Kubában.

Az amerikai diplomácia a havannai amerikai nagykövetség újbóli megnyitását tervezi. Washingtoni elképzelések szerint John Kerry amerikai külügyminiszter még idén Kubába látogathat majd.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 844 639 megtekintés

Videó: 49 022 665 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7043796

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh