A legnagyobb orosz olajtermelő, a Rosznyefty (Rosneft) vezetője arra számít, hogy az amerikai palaolaj üzletág gyors növekedése 2020 után megáll - írta a brit Guardian hírportálja.

Igor Szecsin egy londoni iparági konferencián azt mondta, hogy "a forradalmak rövid életűek" és a palaolaj-forradalom könnyen a következő dotcom-buborék lehet. Az internet robbanásszerű fejlődésére spekulálva a befektetők minimális befektetés mellett nagy hasznot reméltek, a tőzsdei lufi azonban 2000-2001 fordulóján kipukkant és a legtöbb részt vevő cég csődbe ment.

Szecsin a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) tette felelőssé azért, hogy az elmúlt hat hónapban felére csökkent a kőolaj ára.

A vállalati vezető szerint, amikor a tizenkét országot összefogó szervezet novemberben úgy döntött, hogy továbbra is a napi 30 millió hordós olajkitermelési kvóta marad érvényben, a piac megrendült és a nyersolaj ára még meredekebb esésnek indult. "Az OPEC egysége megbomlott, és bizonyos esetekben a szervezet figyelmen kívül hagyja egyes tagok érdekeit" - mondta.

Az OPEC ezzel szemben a szervezeten kívüli olajtermelő országokat - mint Oroszország, Mexikó és Kazahsztán - és az amerikai palaolaj-termelőket hibáztatja a túlkínálatért.

Igor Szecsin arra figyelmeztetett, hogy az olajpiaci eseményekre adott vállalati válaszok - a beruházások és költségek visszaszorítása - miatt mérséklődő termelés az év végére olajhiányhoz vezethet.

Oroszország a tavaly napi 10,58 millió hordós kitermelésével a világ egyik legnagyobb olajtermelő országa, azonban a csökkenő olajár veszélyezteti az orosz állami bevételek egyik legfontosabb forrását.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 088 071 megtekintés

Videó: 48 317 572 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923247

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh