A kamerákkal és szenzorokkal felszerelt eszközök egyaránt működhetnek a szárazföldön és a vízben. Az amerikai fegyveres erők arzenálja kiegészülhet a Guardbottal, amelyet már tesztelt is az amerikai tengerészgyalogság. A Guardbot nevű robotok óriási önműködő biliárdgolyókra vagy medicinlabdákra hasonlítanak és a robbanóanyagok felderítésére éppúgy alkalmazhatók, mint guruló bombaként. A célpontjaikat minden esetben automatikusan találják meg. Képesek a vízből indulni, majd kigurulni a partra, homokon, füvön vagy akár az utcákon haladni és akár a 30 fokos emelkedőket is legyőzik.

A GuardBot Inc. amerikai gyártó adatai alapján az új termék elsősorban katonai és polgári felderítési célokra használható. A polgári felhasználás esetén például begurulhatnának az autók alá és így kereshetnének robbanóanyagokat. A robot két oldalán különböző kamerák és szenzorok helyezhetők el. A Defense One cikkében rámutatott, hogy ezekre a helyekre akár robbanóanyagok is tehetők.

Az irányítható golyók működési elvét már tíz évvel ezelőtt kidolgozták az egyik Mars-misszió számára. Egy különleges stabilizálási rendszer teszi lehetővé, hogy a golyók minden irányba közlekedhessenek és igény szerint fordulhatnak. A vízben óránként 6 kilométer/órás, míg a szárazföldön 30 kilométer/órás sebességgel haladhatnak. A bevetési idő 8 óra lehet, ezután újra fel kell tölteni az akkumulátorokat. Jelenleg a robotokat rádiókapcsolattal vezérlik, a jövőben azonban lehetséges lesz önálló missziók elvégzése is, amelyeknél csak a célpont adatait adják majd meg és automatikusan odairányítják magukat. Kérdéses ugyanakkor, hogy az új megoldás mennyire lehet hatékony éles helyzetben, például egy tűzharcban, ahol könnyen kilőhetik.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 464 912 megtekintés

Videó: 47 623 854 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6821022

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh