Ashton Carter, az Egyesült Államok újdonsült védelmi minisztere Afganisztánba látogatott, ahol találkozott Ashraf Ghani elnökkel. Közös sajtótájékoztatójukon mindketten jelezték, hogy az amerikai katonák végleges kivonásának ütemtervét elképzelhető, hogy elcsúsztatják.

Az Afganisztán 2001-es megszállása után kezdődőtt háború hivatalosan az előző év végén fejeződött be. A NATO-csapatok kivonultak az országból, és a biztonság felügyeletét átadták az afgán fegyvere erőknek. Ennek ellenére egy kétoldalú megállapodás értelmében egy 13 000 fős kontingens továbbra is az országban maradt terrorista elhárítási és tanácsadó feladatköröket ellátva. Közülük 10 000-t biztosít az Egyesült Államok katonasága.

A jelenlegi terv szerint a csapatok számát az év végére megfeleznék, 2016-ban pedig az utolsó amerikai katona is elhagyhatná az országot. Carter és Ghani nyilatkozata szerint azonban ez könnyen változhat.

A védelmi miniszter szerint a realitások azt diktálják, hogy az amerikai jelenlétre hosszabb ideig szükség lesz. Carter szerint kulcsfontosságú, hogy a tálib felkelők ne növelhessék a befolyásukat, és ne kerüljenek újra hatalmi pozícióba. Bár a jelenleg legbefolyásosabb terrorista szervezet, az Iszlám Állam a Közel-Kelet nyugati részén aktív, könnyen lehet, hogy itt is képesek lennének teret nyerni, ha az amerikai jelenlét teljesen megszűnne. Ezért is fontos a hosszú távú szerepvállalás.

Hasonlóan nyilatkozott az afgán elnök is, aki elismerte, hogy a jelenlegi helyzetben még nem garantált az ország biztonsági helyzetének stabilitása külső haderők nélkül. Ezért szívesen vennék, ha az amerikai vezetés meghosszabbítaná a misszió időtartamát. Ghani köszönetét fejezte ki az Egyesült Államok kormányának, amiért támogatják a biztonsági és politikai stabilitás érdekében tett afgán erőfeszítéseket.

Ashton Carter azt is elmondta, hogy az afgán biztonsági erők sokat fejlődtek az utóbbi években, ezért minden esélyük megvan rá, hogy a stabilitást a későbbiekben önállóan is fenn tudják tartani. Az amerikai jelenlét meghosszabbításának szempontjából meghatározó, hogy Ghani megválasztása után egy olyan egységkormány jött létre, amely nyitott az együttműködésre.

Az afganisztáni misszió további részleteiről Barack Obama amerikai elnök és Ashraf Ghani márciusban tárgyalhat, amikor az afgán államfő Washingtonba látogat majd.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 848 495 megtekintés

Videó: 49 027 584 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7045458

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh