Az ukrajnai fegyverszállítások gyors engedélyezését sürgette Barack Obama amerikai elnöktől John Boehner, az amerikai képviselőház elnöke más republikánus és demokrata törvényhozókkal együtt egy csütörtökön nyilvánosságra hozott levélben.

"Sürgetjük, hogy gyorsan hagyjon jóvá további lépéseket a szuverén területét védelmező Ukrajna erőfeszítéseinek támogatására, beleértve a halált okozó védelmi fegyverrendszerek szállítását az ukrán hadseregnek" - olvasható a szerdai keltezésű levélben, amelyet nyolc republikánus és három demokrata képviselő írt alá.

Az amerikai kongresszus mindkét háza egyhangúlag hagyta jóvá tavaly azt a törvényt, amely felhatalmazza az elnököt a fegyverszállításra, de Barack Obama még nem döntött a kérdésben. Az elnök európai vezetőkkel lefolytatott videokonferencián kedden ugyanakkor értésre adta, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok orosz támogatása miatt nemcsak a gazdasági szankciók megszigorításának, de a fegyverszállítás elrendelésének lehetőségét is mérlegeli.

Boehner és képviselőtársai azt követően írtak az elnöknek, hogy a múlt héten Washingtonban az ukrán törvényhozás tagjaival találkoztak.

"Az orosz agresszióval szembeni általános stratégiából hiányzik a világosság, amely biztonságérzettel tölthetné el a térségbeli barátainkat és szövetségeseinket, akik érthető módon sebezhetőnek érzik magukat. Ebben változásra van szükség" - írták a képviselők, akik közül többen a képviselőház külügyi, katonai, hírszerzési és költségvetési bizottságának vezető tagjai.

Victoria Nuland helyettes külügyi államtitkár szerdai kongresszusi meghallgatásán elmondta, hogy az Egyesült Államok az utóbbi 14 hónapban 118 millió dollár értékű biztonsági segélyben részesítette Ukrajnát. Az amerikai diplomáciai tárca februárban közölte, hogy 17 millió dollárnyi humanitárius támogatást küldött Kijevnek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 895 439 megtekintés

Videó: 49 067 412 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054965

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh