Az FBI kérésére a brit hatóságok őrizetbe vettek egy indiai származású brókert, aki kis híján tőzsdepánikot okozott New Yorkban. 2010 májusában 850 milliárd dollár tűnt el a piacról egyik percről a másikra. A brit bróker haszna öt perc alatt 800 ezer dollár volt.

Villámbukásnak keresztelték el 2010 május 5-ét a New York-i tőzsdén: pillanatok alatt a legjobb részvények árfolyama több mint 850 milliárd dollárral csökkent. Akkor senki sem gondolta, hogy ezért a fő felelős egy békés kétgyermekes családapa Londonban.

A most 37 éves Navinder Singh Sarao nejével és két gyermekével épp úgy élt, mint a többi középosztálybeli üzletember a Heathrow repülőtér közelében. Csakhogy létesített egy offshore céget az Antillákon, egészen pontosan Nevis szigetén, és az egy chicagói ügynökségen keresztül kötött üzleteket a New York-i tőzsdén. A fiktív üzleteket úgy kötötte meg, hogy a megbízások alig néhány percig éltek, viszont nagy összegre szóltak. Annak ellenére, hogy szinte azonnal visszavonták őket, képesek voltak megingatni a tőzsdét.

Az ilyen kereskedés éppen a veszélyessége miatt szigorúan tilos. Nagy pénzt lehet vele csinálni, és nagyon nehéz nyomozni utána, hiszen a megrendelő igyekszik eltüntetni a nyomokat. Három amerikai és három brit szervezet vizsgálta az ügyet 2010 óta, és csak mostanra jutottak el a londoni tettesig.

A washingtoni igazságügyi minisztérium kéri a bróker kiadatását. A Wall Street indiai származású farkasának édesapja kijelentette, mindenképpen harcolnak a kiadatás ellen. Az Egyesült Államokban ugyanis súlyosabb büntetésre számíthatna a fia, mint Nagy-Britanniában.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 843 919 megtekintés

Videó: 49 021 538 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7043584

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh