A TEPCO 2018-ig akar várni elavult rendszereinek cseréjével, de egy ellenőrzésen lebukott.

Rájár a rúd a Tokyo Electric Power-ra. A közismert rövidítéssel TEPCO-ként emlegetett cég üzemeltette 2011-ben, a cunami és a földrengés idején a fukusimai atomerőművet. Az ottani reaktorok újbóli üzemeltetéséről szó sem lehet, de az erőművet, amelynek területén még rengeteg a veszélyes anyag, továbbra is a TEPCO felügyeli.

A TEPCO-ra hárult a környék sugármentesítése is. Mindez óriási összegekbe került, ezért a TEPCO-t gyakorlatilag államosították, vagyis a közpénzből működik. Az anyagi gondok mellett technikai problémák is vannak jócskán, gyakran kapunk hírt arról, hogy fertőzött víz került ki a talajba vagy a tengerbe.

A TEPCO vezérkara az informatikai rendszer megújításának elhalasztásával akart spórolni. Úgy tervezték, hogy 2018-ig használják azt a 48 ezer számítógépet, amelyen még a Windows XP fut. Nem rég a TEPCO-nál is ellenőrzést végeztek a Japan’s Board of Audit szakemberei. Ez a cég kontrollálja a közpénzt használó japán intézményeket, hivatalokat, cégeket.

Az ellenőrök azonnal megnyomták a vészcsengőt, közölték, hogy az elavult informatikai rendszer súlyos biztonsági kockázatokat jelent. Tehát nem pénzkérdés, hanem alapvető biztonsági követelmény a rendszer sürgős cseréje. A TEPCO vezérigazgatója ismét kénytelen volt kiállni a nyilvánosság elé, és immár sokadszor, be kellett ismernie, hogy hibás döntést hoztak. Megígérte, hogy haladéktalanul megkezdik az elavult informatikai rendszer lecserélését.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 687 414 megtekintés

Videó: 48 899 566 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022588

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh