Az euróövezeten kívüli EU-tagországoknak nem "a túl kevés, hanem a túl sok Európa" okoz gondot - írta vasárnap megjelent cikkében a brit miniszterelnök, aki szerint ugyanakkor Nagy-Britanniának szüksége van az EU-ra, és "nem időszerű" a sokak által követelt népszavazás a brit EU-tagság jövőjéről.

David Cameron a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapban kifejtette: "túl sok Európa" alatt azt érti, hogy az unióban túl magasak a költségek, eltúlzott a bürokrácia, és túlságosan sok a beavatkozás az EU részéről olyan ügyekbe, amelyek a nemzetállamokra, a civil társadalomra vagy az egyénre tartoznak.

A konzervatív párti brit miniszterelnök szerint rengeteg az olyan EU-jogszabály - például szociális, munkaidő-szabályozási és belügyi kérdésekben -, amelyeket törölni kellene.

Cameron közölte: számára az "Európa" és a "népszavazás" szavak "megférnek egymással". Hozzátette ugyanakkor, hogy nem ért egyet azokkal, akik szerint Nagy-Britanniának távoznia kellene az Európai Unióból, mivel nem ez szolgálná legjobban az ország érdekeit.

Hozzátette: ennek megfelelően nem ért egyet azokkal sem, akik szerint a lehető leghamarabb népszavazást kell tartani arról, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon-e, vagy kilépjen az unióból.

Vasárnapi londoni kommentárok szerint Cameron mindezzel valójában azt kívánta jelezni az uniós tagságról szóló népszavazást mind hangosabban követelő tory parlamenti hátországnak, hogy ő sem zárkózik el teljesen egy esetleges referendumtól, de annak nem most van itt az ideje, és nem arról kell népszavazást rendezni, hogy Nagy-Britannia az unió tagja maradjon-e.

A kormányfőre nehezedő nyomást mindazonáltal jelezi, hogy a Konzervatív Párt egyik prominens alsóházi képviselője, Liam Fox volt védelmi miniszter - a The Sunday Telegraph által részleteiben előzetesen közölt, néhány nap múlva elmondandó beszédében - úgy fogalmaz, hogy számára "nem lenne elrettentő az EU-n kívüli élet".

Fox közölte, hogy ő sem támogatja a bennmaradásról vagy a kilépésről döntő referendumot; ehelyett azt szeretné, ha Nagy-Britannia az EU-val tárgyalások útján újfajta viszonyt alakítana ki, amelynek nem elsősorban politikai, hanem gazdasági jellege lenne. Ha ez támogatásra lel Brüsszel részéről, ezt meg lehetne erősíttetni egy népszavazással, és ebben az esetben a konzervatívok is az elfogadás mellett kampányolnának.

Ha azonban Nagy-Britannia e törekvéseit mások elvetik, akkor Fox szerint a Konzervatív Párt akár a brit EU-tagság feladását is fontolóra vehetné.

A legutóbbi felmérések szerint a Konzervatív Párt tagjainak egyértelmű többsége azt szeretné, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló internetes politikai fórum és bloghonlap a Channel 4 brit kereskedelmi televízió megbízásából néhány hete közvélemény-kutatást végzett a tory párttagok körében, és a válaszadók 70 százaléka azt mondta, hogy népszavazás esetén a brit EU-tagság feladására voksolna.

A konzervatív párttagok több mint egyharmada számít is arra, hogy Nagy-Britannia kilép az unióból. Arra a kérdésre, hogy az ország tíz év múlva is az EU tagja lesz-e, a válaszolók 36 százaléka vélekedett úgy, hogy nem.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 711 318 megtekintés

Videó: 48 924 061 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026658

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh